EU se otevírá geneticky upraveným plodinám, státům zůstane právo veta

Ilustrační foto (geneticky modifikovaná zlatá rýže)

Ilustrační foto (geneticky modifikovaná zlatá rýže) Zdroj: International Rice Research Institute, Flickr.com (CC BY 2.0)

Evropská unie se dohodla na otevření evropského zemědělství geneticky modifikovaným plodinám. První povolení k pěstování těchto rostlin však budou udělena nejdříve příští rok a jednotlivé státy budou smět jejich pěstování na celém svém území nebo jeho části zakázat.

K „zásadní dohodě“ na pravidlech udělování povolení pěstování v noci na dnešek dospěly italské předsednictví EU a Evropský parlament. Formálně ještě musejí dohodu schválit členské státy a na své plenární schůzi také Evropský parlament.

Velké firmy v oboru rozhodnutí očekávaly. Evropský úřad pro bezpečnost potravin zatím formálně povolil čtyři odrůdy geneticky modifikované kukuřice, včetně známé MON810 od americké společnosti Monsanto, a TC1507, kterou dodává americká skupina Pioneer. Další čtyři druhy na povolení čekají.

Základní dohodu o otevření EU geneticky modifikovaným organismům (GMO) by měl 15. prosince schválit výbor pro životní prostředí Evropského parlamentu, Rada ministrů životního prostředí pak o dva dny později a na svém lednovém plenárním zasedání o ní má hlasovat Evropský parlament.

Pěstování geneticky upravených plodin by se mělo zpočátku týkat jen několika málo zemí. Kukuřice MON810, která se zatím jako jediná smí v EU pěstovat, roste na polích pouhých tří států: na 110 tisících hektarů ve Španělsku, na 9000 hektarech v Portugalsku a na 3000 hektarech v České republice.