Europoslanci povolili Tunisku bezcelní vývoz olivového oleje do EU

Olivy

Olivy Zdroj: CC BY-SA 2.5: Zyance; Wikimedia

Tunisko bude mít díky kvótám na bezcelní vývoz olivového oleje lehčí přístup na trh Evropské unie. Europoslanci schválili návrh, podle nějž budou moci Tunisané v letech 2016 a 2017 do EU takto vyvézt 70 tisíc tun panenského oleje. Severoafrické zemi by to podle nich mělo ekonomicky pomoci, což je kvůli napjaté politické situaci na severu Afriky v zájmu osmadvacítky.

Na tom, že se EU pokusí usnadnit přístup pro zemědělské zboží z Tuniska na svůj trh, se loni dohodla šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová a tuniský premiér Habíb Síd.

„Zvýšení bezcelních kvót na olivový olej… bude pro Tunisko velkou pomocí, a pravděpodobně nijak neohrozí evropský trh. V sázce je úspěch tuniského přechodu k demokracii, který je klíčový nejen pro Tunisko, ale také pro Evropany,“ uvedla po hlasování autorka návrhu, liberální europoslankyně Marielle de Sarnez.

Europoslanci si vymohli, že v době, kdy se budou kvóty uplatňovat, bude muset být vypracována zpráva o jejich dopadu na evropské producenty. Pokud se ukáže, že je kvóty nijak nepoškozují, bude se pak moci jednat o jejich dalším prodloužení.

Jihoevropská kritika

To ale nijak neuklidnilo četné kritiky, zejména z jihoevropských zemí, kde se olivový olej tradičně vyrábí. „Jsem stále ostře proti jakémukoli stálému zvýšení kvót na tuniský olej,“ citovala dnes agentura ANSA italského ministra zemědělství Maurizia Martinu.

„Evropa se mohla rozhodnout pomoci Tunisku systémově, například s využitím našeho know-how v sektoru výroby olivového oleje… Místo toho se ale rozhodla jít cestou nulového cla, proto s návrhem nemohu souhlasit,“ uvedl po hlasování italský europoslanec ze socialistické frakce S&D Nicola Danti, který jako jeden ze 107 zákonodárců zvedl ruku proti.