Evropa stojí na prahu olivové krize. Kvůli infekci padnou miliony stromů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Infekce, kterou italští pěstitelé před několika měsíci objevili na listech staletých olivovníků, postupuje regionem a ohrožuje miliony stromů. Starý kontinent tak čelí hrozbě největšího mýcení olivovníků za poslední desítky let.

V příštích týdnech Evropská komise projedná návrh, podle něhož má být preventivně pokáceno na 11 milionů italských olivovníků. Úředníci i zemědělci tak věří, že šíření nákazy zastaví. Trh s olivovým olejem mezitím zažívá horké chvíle, ceny jsou nejvýše za posledních sedm let.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin varoval před „velkým problémem“ u olivovníků už letos v lednu, od té doby ale nákaza dál postoupila. Olej jako jeden ze základních produktů zpracování oliv tak podstatně podražil. Od začátku roku vzrostly ceny panenského olivového oleje ve společné měně o patnáct procent. Nez moc propukla v ten nejméně příhodný okamžik, výroba oleje má totiž letos podle odhadů Mezinárodního olivového koncilu v Itálii a Španělsku po loňské špatné úrodě oliv takřka o třetinu poklesnout.

Bakterie Xylella festidiosa se na polích objevila už v roce 2013, vedle oliv představuje nebezpečí i pro citrusy a hrozny. Skutečným problémem se ale stala až loni poté, co se v jihoitalském Lecce začala nekontrolovaně šířit. Podle odhadů evropských úřadů je zde nemocí napadeno kolem 12 procent olivovníků. Opatření proti šíření bakterie byla přijata už loni, nárazníková pásma kolem infikovaných oblastí a omezení obchodu však nebyla dostatečně účinná, a proto má přijít ke slovu radikální scénář.

Vývoj cen extra panenského olivového oleje (v eurech za metrickou tunu)Vývoj cen extra panenského olivového oleje (v eurech za metrickou tunu)Vývoj cen extra panenského olivového oleje (v eurech za metrickou tunu) | indexmundi.com

Kácení by se mohlo týkat oblasti o velikosti 20 tisíc akrů mezi italskými městy Lecce a Brindisi, přičemž některé ze stromů jsou až 500 let staré. Kácení by tvrdě zasáhlo do ekonomiky regionu, který je na pěstování oliv existenčně závislý a olivové háje se dědí generace na generaci. „Pro pěstitele to bude velmi bolestivé, ale nejúčinnějším nástrojem proti šíření infekce bude vykácení všech postižených stromů, a to co nejrychleji,“ uvedl evropský komisař pro bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis.

Podle Evropské komise počítá program vedle mýcení a rozšíření nárazníkových zón i s přísným omezením pohybu mladých stromků. Zemědělci by měli mít nárok na kompenzace, její parametry ale zatím nejsou známy.