Evropská komise souhlasí, čeští chovatelé krav dostanou přes 600 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Evropská komise souhlasí s tím, aby ministerstvo zemědělství přerozdělilo dalších 300 milionů korun chovatelům dojnic z evropských fondů. Čeští farmáři tak dostanou přes 600 milionů korun. Resort předloží v nejbližších dnech materiál na projednání vládě. Ministerstvo zemědělství tuto podporu zemědělcům přislíbilo na začátku října, peníze by měly mimořádně kompenzovat klesající výkupní ceny mléka.

V celé Evropské unii výkupní cena mléka klesá kvůli zrušení mléčných kvót a zavedení ruského embarga na dovoz potravin. V České republice se pohybuje pod výrobními náklady. V říjnu meziročně podle údajů ministerstva klesla skoro o pětinu na 7,24 koruny za litr, zastavil se tak dlouhodobý propad.

Předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček už dříve řekl, že mlékárny si na podzim a v zimě cení mléko více, protože je tučnější a má větší obsah bílkovin. Pokles cen souvisí s přebytkem mléka na trhu, na čemž se podepsalo ruský zákaz dovozu potravin, snižující se poptávka v Číně i ukončení mléčných kvót. Peníze z mimořádné dotace by se měly přerozdělit mezi české producenty do března.

Ministerstvo se také snaží podpořit větší spotřebu mléka, například v programu Mléko do škol. Nedávno ho ale zkritizovala iniciativa Skutečně zdravá škola. Podle ní ochucená a jogurtová mléka, stejně jako jogurty a smetanové krémy, výrazně překračují obsah cukru doporučený Státním zdravotním ústavem. Omezení podpory pro dotační projekty pro školáky navrhl i europarlament.