Evropské maso nesmí do Ruska. Blokáda má trvat týdny

Vepřové maso, Ilustrační foto

Vepřové maso, Ilustrační foto Zdroj: Dominik Bachurek

Nejméně dva týdny bude zřejmě trvat zákaz dovozu vepřového masa z Evropské unie do Ruské federace. Odhadují to unijní zdroje obeznámené se situací. Ruská strana nyní blokuje v podstatě všechno s vepřovým masem související zboží vypravené z Evropy po 27. lednu.

Evropská unie chce obnovit vývoz svého masa do Ruska a eurokomisař pro zdraví Tonio Borg dal v pátek najevo, že je připravený jet příští týden o věci do Moskvy jednat.

Rusko fakticky zastavilo import masa a masných výrobků z unie, když v pátek 25. ledna v jižní Litvě nalezeny uhynulé dva kusy divočáků s nákazou afrického moru prasat. Unie oblast uzavřela a navrhla ji dočasně vyřadit z míst, odkud se dá vepřové exportovat do Ruska. Na místě kromě veterinářů z unie pracovali i odborníci ze sousedního Běloruska či Ruské federace samotné.

Ruským úřadům nyní evropská opatření nestačí. V úterý by měly, poté co jim své stanovisko odevzdají ruští členové týmu, který věc v Litvě vyšetřoval, do Bruselu poslat seznam doplňujících otázek k problematice. Ty se ale mohou týkat i jen vzdáleně souvisejících věcí, třeba monitoringu nákazy na Slovensku, v Německu nebo Nizozemsku.

Nákaza již v Rusku byla

Podle dohody z roku 2004 mezi EU a Ruskou federací musí totiž s regionalizací souhlasit také dovážející strana. Nyní vývozce z EU k masu či výrobkům z něj potřebuje veterinářem podepsaný certifikát, který z určitých historických důvodů uvádí, že zboží pochází z EU, kde se „s výjimkou Sardinie“ nejméně tři roky nákaza africkým morem prasat nevyskytovala. Rusko tak tvrdí, že podobná formulace prostě není pravdivá a německé, dánské, nizozemské či polské kamiony s masem a masnými výrobky od hranic vrací.

Do Ruska směřuje čtvrtina celkového vývozu vepřového masa z EU a evropské vepřové tak ale bude na tamním trhu chybět. Moskva chce podle všeho očekávané ztráty z obchodu s EU kompenzovat dovozem vepřového masa odjinud. Začala už proto plánovat ukončení nyní platného zákazu dovozu ze Spojených států, zřejmě od března.