Evropský parlament přiblížil omezení plateb zemědělcům. Češi bojují dál

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: mediafax

Zájmy českých zemědělců dostaly včera v Evropském parlamentu (EP) nepříjemný úder. EP totiž podpořil návrh na omezení přímých plateb podle velikosti podniku. Právě proti zastropování plateb Češi bojují a získali podporu více než stovky poslanců z různých členských států.

„Českým zemědělcům hrozí, že kvůli velikostní struktuře podniků u nás budou oproti konkurentům z ostatních zemí znevýhodněni,“ řekl po hlasování náměstek ministra zemědělství Juraj Chmiel.

Průměrný český zemědělský podnik hospodaří na 84 hektarech, unijní průměr je 13 hektarů. Podle ministra zemědělství Ivana Fuksy by zastropování plateb vedlo k umělému štěpení podniků, přitom právě spojování farem do větších celků podle něj může posílit konkurenceschopnost evropských sedláků vůči zbytku světa.

Rozhodnuto však ještě není. Návrhy musí předložit Evropská komise a ke všem návrhům se musí vyjádřit Rada ministrů. „My jsme připraveni nadále tvrdě pracovat na tom, aby ministři zemědělství EU případné diskriminační návrhy odmítli,“ dodal Chmiel.

Diskriminace nových členských zemí v případě zemědělských dotací, která platí od jejich vstupu do EU, by měla skončit po roce 2013. Průměrná sazba dotací v evropské sedmadvacítce loni činila 250 eur (asi 6100 korun) na hektar.