Farmáři čekají rekordní rok. Za hlavní komodity mají dostat nejvíc od roku 2001

farmářské trhy

farmářské trhy Zdroj: Sedmicka/Marek Podhora

Čeští zemědělci letos utrží za hlavní komodity až 90 miliard korun, což by bylo nejvíce od roku 2001. Důkazem zlepšování situace v oboru jsou podle svazu také znovu mírně rostoucí stavy skotu a prasat, zastavil se i pokles salda agrárního zahraničního obchodu.

Zemědělský svaz přes úspěšný rok hovoří o tom, že mnoho problémů zůstává. „Situace v zemědělství se v posledních letech mění k lepšímu, byť velmi opatrně. Potvrzují to i dosavadní ukazatele z letošního roku,“ řekl předseda svazu Martin Pýcha.

Tržby za rozhodující komodity, mezi něž patří obiloviny, olejniny, maso a mléko, dosahují od vstupu ČR do Evropské unie v roce 2004 v průměru 76 miliard korun. V krizových letech 2009 a 2010 spadly na 67 miliard. Zvýšení tržeb je způsobeno vysokými cenami komodit, zejména obilí v prvním pololetí letošního roku. Po letošních žních však ceny klesly a v příštím roce může přijít pokles tržeb.

Zdražuje nafta i krmiva

„Je třeba si také uvědomit, že ceny vstupů do zemědělství se od roku 2004 v průměru zvedly o 40 procent, z toho cena nafty vzrostla o 45 procent. Spotřebitelské ceny potravin vzrostly o 30 procent a inflace o 25 procent,“ upozornil Pýcha. Zdražování potravin bylo podle něj v minulosti často dáváno za vinu zemědělcům, přitom realita byla a je jiná. „Ceny zemědělských výrobců byly dlouhodobým protiinflačním polštářem a zemědělci ze svého vlastně přispívali na sociální smír,“ podotkl.

Počty hlavních hospodářských zvířat začaly po několikaletém poklesu pomalu růst. Stavy skotu vzrostly proti loňsku o 20 tisíc kusů, prasat o 14 tisíc. Zhruba na hranici loňských 25 miliard by se měl podle svazu udržet schodek agrárního zahraničního obchodu. Navzdory zastavení prohlubování záporného salda se stále zhoršuje jeho struktura. Z Česka se vyváží základní suroviny, mezi něž patří obilí, olejniny a mléko, naopak se dováží hotové výrobky s vysokou přidanou hodnotou.

—————————————————–