Farmáři loni zdvojnásobili zisk

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

České zemědělství je zejména díky evropským dotacím od vstupu do Evropské unie ziskové. Loňský zisk 16,4 miliardy byl rekordní. Zatím nejvyššího zisku (10,1 miliardy korun) obor dosáhl v roce 2008.

Zemědělci loni podle předběžných údajů hospodařili s rekordním ziskem 16,4 miliardy korun, který byl ve srovnání s rokem 2010 více než dvojnásobný. Loňský zisk je nejlepší od roku 1998, kdy statistici tento údaj sledují. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

„Loňský hospodářský výsledek je vynikající, ale je to první velká vlaštovka,“ uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba, který poukázal na to, že celkový zisk oboru za posledních 20 let činí jen 27,8 miliardy korun a průměrný roční zisk odvětví od roku 1991 dosahuje 675 milionů korun.

V období před vstupem Česka do EU hospodařili zemědělci vesměs se ztrátou. Veleba upozornil, že loňský rok byl z hlediska úrody výjimečný. „Mimořádně příznivé přírodní podmínky se těžko budou opakovat,“ podotkl. Příznivě pro farmáře se loni vyvíjely také ceny zemědělských komodit.

Celková produkce zemědělského odvětví vyjádřená v běžných základních cenách v důsledku toho loni podle předběžných údajů ČSÚ vzrostla meziročně o 14,4 procenta na 117,45 miliardy korun. Z toho rostlinná produkce se zvýšila o pětinu na 68,6 miliardy korun a živočišná produkce vzrostla o 6,5 procenta na 43,6 miliardy korun.

„V rostlinné výrobě došlo u většiny komodit ke zvýšení produkce díky značnému nárůstu sklizní. Výjimkou byly brambory, kde i přes vyšší výrobu značně poklesly výrobní ceny,“ uvedl ČSÚ. Celková živočišná produkce byla v roce 2011 meziročně vyšší. Klesla produkce prasat, drůbeže a vajec, ale zvýšila se produkce mléka.

Podle ředitele odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ Jiřího Hrbka takřka třetinu příjmů zemědělců dnes tvoří dotace z Evropské unie a národního rozpočtu. Bez nich by obor byl ztrátový. Celkový objem agrárních dotací podle ČSÚ meziročně vzrostl takřka o dvě miliardy korun na 32,4 miliardy korun.