Farmáři mají šanci na půl miliardy od státu

Jan Veleba a Petr Bendl

Jan Veleba a Petr Bendl Zdroj: ctk

Čeští zemědělci by mohli letos dostat od státu na dorovnání přímých plateb kolem 500 milionů korun. Na Žofínském fóru o zemědělství a potravinářství v době rozpočtových škrtů to uvedl ministr zemědělství Petr Bendl. Původní návrh státního rozpočtu nepočítal pro letošek za tímto účelem s žádnými prostředky.

Podle Bendla by na doplňkové platby (takzvané Top-Up platby) mohly být použity zejména prostředky, které Česko získalo koncem března z vyhraného sporu s Evropskou unií o 12,3 milionu eur (300 milionů korun) kvůli přebytečným zásobám komodit před vstupem země do EU. Dalších 200 milionů by farmáři mohli dostat z letošních příjmů pozemkového fondu.

Zda rezort skutečně peníze pro zemědělce získá, bude záležet na souhlasu ministerstva financí a následně sněmovny.
Platba Top-Up je doplňkem k jednotné platbě na plochu zemědělské půdy, která je základní agrární dotací EU. Jejím prostřednictvím mělo podle informací z loňského podzimu jít v loňském roce českým farmářům zhruba 16,5 miliardy korun, tedy o více než dvě miliardy meziročně více. Letos by částka měla vzrůst o 2,4 miliardy korun, řekl Bendl.

Čeští zemědělci stejně jako jejich kolegové z dalších zemí, které vstoupily do Evropské unie v roce 2004 a později, pobírají na dotacích z EU stále méně peněz než farmáři v původních členských státech. Úrovni dotací ve starých členských státech se tuzemští farmáři ale mohou přiblížit právě díky dorovnávacím platbám z národního rozpočtu.

Na dorovnání plateb mají letos Češi nárok naposledy. Od příštího roku by dotační rozdíly mezi členskými státy měly zmizet, nebo se alespoň výrazně zmírnit.