Farmáři si polepší, dostanou 45 miliard

Petr Bendl

Petr Bendl Zdroj: profimedia.cz

Dotace zemědělcům jak z evropských, tak tuzemských zdrojů letos zřejmě stoupnou o 4,4 procenta na 44,7 miliardy korun. Nejvíce přidají právě evropské fondy, zejména Program rozvoje venkova. Z fondů EU by podle odhadu ministerstva zemědělství mělo letos k zemědělcům putovat až 39,6 miliardy korun, což je o 14 procent více než loni.

Loňský rok byl pro farmáře o něco horší, než rekordně úspěšný rok 2011. „Celkový zisk agrárního sektoru za loňský rok by měl dosáhnout částky téměř 16 miliard korun, v rekordním roce 2011 to bylo 17,1 miliardy,“ uvedl ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).

Z evropských dotací v loňském roce tvořily největší část přímé platby, které se oproti roku 2011 zvýšily o 12 procent na 22,4 miliardy korun. Druhou největší částku tvořily platby z Programu rozvoje venkova (PRV), ty se ale meziročně loni snížily o pětinu na 11,9 miliardy korun. Meziroční snížení vyplývá z časově proměnlivého průběhu výplat na schválené projekty. „Pokles o téměř tři miliardy z PRV ale neznamená nic dramatického,“ podotkl Bendl.

Na druhou stranu z celkové částky určené na PRV pro programové období 2007 až 2013 ve výši 91,2 miliardy byly již schváleny žádosti z 82 procent představující částku 74,5 miliardy. Vyplaceno pak bylo 62,5 miliardy, tedy 69 procent z celkové částky. „V případě PRV se úspěšně blížíme uzavření programu,“ poznamenal Bendl.

Dotační programy do zemědělství loni činily 1,3 miliardy, což je o desetinu více než o rok dříve. Pro příští rok je zatím určeno 800 milionů. Bendl ale počítá s tím, že tato částka by měla podle dohody být navýšena ze zisku Pozemkového úřadu.