Farmářům se blýská na lepší časy, výkupní ceny mléka se odrazí od sedmiletého dna

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Zrušení letitých mléčných kvót v EU a embargo Ruska na dovoz potravin způsobily nadbytek zásob v EU a následný propad výkupních cen syrového mléka. Pokles však podle trhu v létě dosáhl dna a v následujících měsících by se farmáři měli podle zástupců trhu dočkat zvyšování ceny, které by mělo zmírnit jejich miliardové ztráty.

V červenci klesla cena mléka prodávaného farmáři mlékárenským firmám v průměru na 6,10 koruny za litr. Je to nejméně od podzimu 2009, kdy cena ocitla dokonce pod šesti korunami a zemědělci tehdy mléko na protest vylévali do polí. „V následujících zhruba dvou měsících bude výsledná cena oscilovat okolo této hladiny a propad by neměl pokračovat,“ řekl deníku E15 šéf Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.

Důvodem předpokládaného obratu je podle něj to, že trh vstupuje do podzimního a zimního období, kdy dojnice produkují kvalitnější mléko s vyšším obsahem mléčných složek. Druhým důvodem je skutečnost, že pozvolna dochází ke zvyšování poptávky ze zahraničních trhů a vyprazdňování zásob v EU skladech. A to i přesto, že se s ruským trhem kvůli prodloužení sankcí ze strany EU a embarga vyhlášeného ruskou stranou stále počítat nedá.

Přečtěte si:

Třetí příčinou je pak podle Kopáčka fakt, že se postupně v EU začíná vyrovnávat bilance mléka. Zatímco v prvním čtvrtletí bylo v Evropě o téměř osm procent mléka více než loni, v prvním pololetí to už byla pouze tři procenta. Podobné snižování je možné pozorovat i v Česku. „Je tu tedy jisté světlo na konci tunelu, ale nelze očekávat hned dramatickou změnu. Návrat k normálu zřejmě potrvá ještě několik měsíců,“ míní Kopáček.

Opatrné výhledy sdílí i Agrární komora. „Vývoj posledních měsíců skutečně nasvědčuje tomu, že by se trh měl postupně dostat opět do rovnováhy,“ uvedla mluvčí komory Dana Večeřová. „Nyní se očekává určité období stagnace ceny a posléze by se cena měla opět zvyšovat,“ dodala s tím, že to dokládá pokles výroby největších producentů, jako je například Austrálie a oživení čínského a asijského trhu.

Vývoj výkupní ceny mléka v letech 2009 až 2016Vývoj výkupní ceny mléka v letech 2009 až 2016|E15

EU navíc podle mluvčí postupně snižuje výrobu a připravuje další program na omezování produkce mléka, pomocí něhož by z unijního trhu mělo zmizet přibližně 1,7 milionů tun mléka. „Vzhledem k tomu by se měla cena spíše zvyšovat a vracet se pomalu na úroveň sedmi korun,“ dodala.

Mírné oživení ceny za další následné dva měsíce očekává i ministerstvo zemědělství. „A to z důvodů nejen zvyšování obsahu mléčných složek , ale i dopadu pozitivního vývoje cen na světových trzích, snižování produkce mléka v Evropě, snižování světových zásob mlékárenských výrobků a oživení poptávky třetích zemí,“ uvedla mluvčí rezortu Markéta Ježková.

ZTRÁTY AŽ DEVĚT MILIARD

Podle Agrární komory přitom činí aktuální odhad letošní výše ztrát chovatelů dojnic kvůli nízkým cenám devět miliard korun. Podle propočtů ministerstva zemědělství jsou nižší - bez započítání již odsouhlasených kompenzací a nových podpor je to asi sedm miliard, s jejich započítáním pak zhruba 2,3 miliardy korun. Celková výše již odsouhlasených podpor nad rámec těch dříve přislíbených činí podle ministerstva čtyři miliardy korun.

V červenci se pak ještě ministerstvu podařilo podle mluvčí vyjednat s Evropskou komisí další prostředky pro české chovatele z unijního rozpočtu. „K částce 10,3 milionu eur, tedy zhruba 275 milionům korun, může Česko přidat stejnou částku z národního rozpočtu. Zemědělcům by tak mohlo jít dalších 550 milionů korun,“ dodala Ježková.