Finanční majetek Lesů klesne o miliardy, profitovat bude státní rozpočet

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Kubelka Tomas

Lesy ČR se do příštího roku zbaví cenných papírů za několik miliard. Jejich celkový finanční majetek by tak měl i kvůli tomu klesnout z loňských devatenácti na necelých osm miliard v roce 2019. Postupně budou klesat i tržby z prodeje cenných papírů z 1,43 miliardy v roce 2013 na 50 milionů za dva roky.

Vyplývá to ze strategické koncepce rozvoje na léta 2015 až 2019, kterou schválila vláda. Důvodem je, že lesy a některé další státní podniky začaly na základě předloňské novely odvádět státu peníze do státní kasy. Na odvody se lesy složí částí zisků i z nadbytečných rezerv.

„Požadavek státního rozpočtu převyšuje generované zisky v jednotlivých letech. Postupně se tedy LČR zbavují a budou zbavovat finančního majetku, mimo jiné i cenných papírů,“ řekla mluvčí firmy Eva Jouklová.

Do budoucna ale firma obhospodařující polovinu lesů v zemi plánuje držet určitou úroveň státních dluhopisů, a to zhruba ve výši dvou miliard korun. „Bude se ale jednat o dlouhodobější držbu. Žádné tržby z prodeje těchto cenných papírů proto Lesy ČR realizovat nebudou,“ dodala mluvčí firmy.

Tržby z prodeje cenných papírů a podílů (v milionech korun)Tržby z prodeje cenných papírů a podílů (v milionech korun) | e15

Lesy jsou zatím jednoznačně největším přispěvatelem mezi státními podniky. V letech 2013 až 2019 by měla firma přispět do státního rozpočtu celkovou částkou 34 miliard Předloni Lesy poslaly státu šest miliard, loni ještě o půl miliardy více. Letos by to mělo být téměř devět miliard. Pak začnou odvody klesat a v roce 2019 mají podle odhadů činit 2,6 miliardy.

Sporné restituce
Lesy ČR odmítly v rámci restitucí vydat církvím 60 tisíc hektarů lesů.
O vydání rozhodne pozemkový úřad. Podle šéfa Lesů Daniela Szóráda má firma pochybnosti o oprávněnosti nároků. Dotyčná rozloha činí pět procent lesů, které LČR spravují, a dvě pětiny nároků církví vůči LČR.