Finanční správa: U DPH roste počet podvodů s masem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Finanční správa dosud v rámci daně z přidané hodnoty odhalila 36 podvodů za jednu miliardu korun, které se týkaly obchodů s masem. Trh s masem se tak stává z pohledu podvodů na DPH značně rizikovým, uvedla Finanční správa. Ministerstvo financí má proto v plánu zavést přenesenou daňovou povinnost z prodejce na odběratele i na obchody s masem.

„V této souvislosti proto Finanční správa doporučuje plátcům daně zvýšit pozornost při uzavírání obchodních transakcí s touto komoditou,“ uvedla správa. Daňové úniky se týkají především čerstvého i mraženého drůbežího masa. Podvody ovšem zjistila správa i u hovězího a vepřového masa.

Daňové úniky při obchodování s masem a produkty z masa jsou Finanční správou detekovány již od roku 2011. Od té doby dochází k postupnému nárůstu podvodů s touto komoditou. Dosavadní šetření správců daně se týkala 52 tuzemských daňových subjektů, přitom správci zjistili zapojení v podvodných obchodech s masem u dalších 100 daňových subjektů.

Podobný problém mají i další země z V4

Podle Finanční správy mají podobný problém i všichni členové Visegrádské čtyřky, tedy Maďarsko, Polsko a Slovensko. „Proto v rámci opatření boje s daňovými úniky jsou nyní na úrovni ministerstva financí vedena intenzivní jednání směřující k zavedení režimu přenesení daňové povinnosti právě na tuto komoditu,“ uvedla správa.

Přenesená daňová povinnost je založena na principu, že při poskytnutí služeb nebo zboží nepřiznává DPH prodejce, ale odběratel. Prodejce vystaví daňový doklad, kde proti běžnému daňovému dokladu neuvede výši DPH. Místo toho uvede, že výši daně je povinen doplnit a přiznat odběratel. Cílem opatření je zamezit podvodům a spekulacím v souvislosti s platbou DPH, především u takzvaných karuselových podvodů. Opatření se netýká koncových drobných spotřebitelů, ale plátců DPH, tedy firem a podnikatelů. Od února bude nově zavedena přenesená daňová povinnost u dodání elektřiny a plynu.