Firmy prodávající mák snižují jeho kvalitu

Makové pole

Makové pole Zdroj: E15

Některé české firmy dováží do Česka nepotravinářský mák, který kupují levně za cenu odpadu. Tyto dovážené technické máky jsou odpadem z farmaceutické výroby a v žádném případě nejsou určeny pro využití při přípravě pokrmů, jelikož jako potravinářský mák ani nechutnají. Firmy je ale přesto přimíchávají do máku, který následně distribuují jako mák pro potravinářské účely.

Čechům může být slabou útěchou, že takto smíchaný nekvalitní mák pravděpodobně nemíří do českých obchodů, ale putuje zpět za hranice. Česká potravinářská inspekce totiž zatím nezaznamenala žádný případ, kdyby se na českých pultech míchaný mák objevil. Taková činnost ovšem snižuje dobré jméno českého máku ve světě.

„Pro to, aby se udržela i kvalita potravinářského máku uváděného do oběhu, připravilo ministerstvo zemědělství novelizaci legislativy, ve které bude stanoven nejvyšší obsah morfinu v semeni máku na 25 mg/kg máku,“ řekl mluvčí ministerstva Jan Žáček. Narážel tím na skutečnost, že nekvalitní technické odrůdy obsahují více morfinových alkaloidů používaných při výrobě léčiv. Pokud bude legislativní proces bez komplikací, mohla by nová legislativa začít platit od příštího roku.

Tyto nekalé praktiky dělají vrásky i českým zemědělcům, kteří mák pěstují, protože osevní plochy máku v Česku začaly v posledních letech strmě klesat. Zatímco v roce 2008 se tato plodina v Česku pěstovala na 67 tisíci hektarech, loni to již byla necelá polovina této hodnoty, jednalo se o 32 tisíc hektarů. Letos osevní plocha máku v Česku znovu silně klesla na pouhých 18 363 hektarů.

„Mák odchází z českých polí, což je hrozná škoda,“ uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba, podle něhož na úkor této v českých zemích po staletí pěstované plodiny dále rostou plochy řepkových a obilných polí, což není dobře.