Fond pojistí zemědělce proti suchu i mokru. Ministr ho slibuje už příští rok

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ministr zemědělství v demisi Jiří Milek
Ministr zemědělství v demisi Jiří Milek
5
Fotogalerie

Po letech zatím nenaplněných plánů by se zájemci z řad zemědělců mohli dočkat dlouho chystaného fondu, který umožní zemědělcům pojistit se proti suchu nebo mokru v době dozrávání obilí a dalším událostem.

„Fond by měl postihovat věci, které se nedají pojistit u běžných pojišťoven,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 ministr zemědělství v demisi Jiří Milek (za ANO), podle kterého rezort informuje o fondu do měsíce vládu. „Od příštího roku by tak mohl fungovat,” dodal. Ještě v březnu rezort počítal s tím, že návrh na zřízení fondu půjde na jednání vlády nejdříve za rok.

S rozjezdem fondu ale není tak optimistický ředitel Zemědělského svazu České republiky Jan Ulrich. Podle jeho názoru začne fungovat za dva až tři roky. „Je třeba vytvořit legislativní prostor. Jestliže se stát a zemědělci k něčemu zavážou, musí to mít jasná pravidla,“ uvedl pro E15.

Podobného názoru je také bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Aby to bylo v příštím roce, tak by dneska měla být ta legislativa aspoň v mezirezortním připomínkovém řízení. A o tom nevím,“ řekl pro E15 Jurečka, který s přípravou fondu začal. 

Fond by měl podle ministra v demisi Milka fungovat tak, že zemědělec zaplatí sazbu na hektar a plodiny a stejnou částkou přispěje stát. V případě pojistné události by farmář získal kompenzaci z fondu. Podle Ulricha se ale nemusí mnozí zemědělci cítit dostatečně motivovaní, aby se do fondu zapojili, a vytvořili si tak potřebný finanční polštář. Podle dřívějšího průzkumu Zemědělského svazu měla o fond zájem pouhá pětina zemědělců.

Důvodem je i podle Jurečky to, že princip rovného podílu státu a zemědělců nebude stačit. „Ukazovalo se, že ta motivace ze strany státu bude muset být vyšší než padesát procent,“ uvedl. „Otázka, zda by do toho nějakým malým dílem nechtěly přispět pojišťovny,“ řekl ministr v demisi Milek, podle kterého by fond mohl mít podobu akciové společnosti.