Fond vyplatil zemědělcům téměř čtyřicet miliard, meziročně o pětinu více

Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti na Chrudimsku

Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti na Chrudimsku Zdroj: ctk

Po předloňském poklesu se loni dočkal agrární průmysl více peněz ze Státního zemědělského intervenčního fondu, který rozděluje a kontroluje evropské dotace. Celkem tak zemědělcům loni poslal 37,6 miliardy korun, meziročně o pětinu více.

„Největší podíl připadl opět na přímé platby, na které bylo v loňském roce z rozpočtu EU čerpáno 24,3 miliardy korun,“ uvedla mluvčí fondu Vladimíra Nováková.

Druhá největší částka směřovala z fondu přes Program rozvoje venkova, a to 12,5 miliardy korun. Více než pětina pocházela ze státního rozpočtu, téměř čtyři pětiny pak z rozpočtu EU.

30 tisíc. Téměř tolik žádostí loni zájemci o dotace podali. Počet žádostí každoročně stoupá

Celkem 718 milionů pak směřovalo na společnou organizaci trhu. To jsou peníze, které stát využil například na podporu spotřeby školního mléka nebo dodávek ovoce a zeleniny do škol, zlepšení výroby včelařských produktů, podporu restrukturalizace vinic či podporu producentů ovoce a zeleniny.

Počet žádostí o dotace má podle fondu každým rokem vzestupnou tendenci. Loni jich zájemci podali téměř 30 tisíc na celkovou plochu 3,55 milionu hektarů.