Francie zakázala dovoz českých třešní, i když se tam nikdy nevyvážely

třešně

třešně Zdroj: CC BY-SA 2.0: Grzegorz Jereczek; Wikimedia

Francouzská vláda vydala seznam devíti zemí včetně České republiky, které nesmějí vyvážet do Francie třešně. Důvodem je používání problematické látky dimetoát v pesticidech. Na kontroverzním opatření je ale paradoxní skutečnost, že čeští pěstitelé do Francie třešně nikdy nevyváželi a dimetoát vůbec nepoužívají. Za zákazem tak zřejmě stojí snaha ochránit francouzský trh od importů například z Turecka.

Opatření Francouzů potvrdila mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková, podle níž informaci o jejich kroku už obdržel Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Zatím nezodpovězenou otázkou nicméně podle ní je, jestli Paříž může takový zákaz vůbec jednostranně vyhlásit.

Francie podle webu Freshplaza.com používaní přípravků s dimetoátem zakázala kvůli dopadům na zdraví lidí a nyní omezila právě i dovoz ze států, kde je látka povolena. Šéf Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík se domnívá, že hlavním cílem francouzské vlády je ochrana vlastního trhu, jelikož země je sama významným producentem třešní.

„Zřejmě je to namířené proti velkým exportérům, jako je Turecko. Francouzi Česko a jiné menší země do seznamu zařadili proto, aby mohli argumentovat, že jde o plošný zákaz, který se netýká pouze jednoho či dvou států,“ odhadl pro E15.cz skutečné důvody francouzského kroku Ludvík.

Tuzemští sadaři exportují zejména do Německa nebo na sever Evropy. „Podle celní statistiky Česká republika do Francie nikdy třešně nevyvážela,“ potvrdila Ježková serveru E15.cz.

Podle Freshplaza.com je na francouzském seznamu kromě České republiky zmíněné Turecko, dále Rakousko, Bulharsko, Chorvatsko, Lucembursko, Rumunsko, Kanada a Spojené státy.

Dimetoát, který Francouzům vadí, je sice v Česku registrovaný v některých pesticidech, stejně jako je to ve většině zemí Evropské unie, ale podle Martina Ludvíka jej domácí zemědělci používají pouze v minimální míře a ovocnáři dokonce vůbec.

„V ovocnářství je povolen na škůdce vrtule třešňová, který způsobuje červivost třešní a višní a také na mšice. Pěstiteli ovoce však není vůbec využíván,“ dodal Ludvík. Dimetoát má totiž podle něj v Česku dlouhou ochrannou lhůtu mezi aplikací přípravku a sklizní, konkrétně 28 dní, což bývá na ošetření proti vrtuli nedostatečné.

„Více jsou přípravky na bázi dimetoátu využívány do obilí, brambor a také zelenin, kde mají kratší ochrannou lhůtu než u třešní,“ doplnil šéf ovocnářů.

Třešní bude ve Francii méně
Francouzské ministerstvo zemědělství podle Freshplaza.com mezitím vydalo pesimistickou předpověď pro sklizeň třešní. Své odhady produkce z května aktuálně snížilo o 11 procent 37 300 tun. Důvodem předpokládaného nižšího výnosu je dopad vlhkého počasí během uplynulých týdnů.

Česko navíc rozhodně nepatří mezi pěstitelské giganty. Profesionální sadaři tu sklidí dohromady kolem dvou tisíc tun třešní ročně, což je v rámci Evropy spíše méně. Na celkové evropské produkci se podílejí jedním až dvěma procenty. Největšími třešňovými hráči jsou Francie, Turecko, Španělsko a Německo.

Ludvík vysvětil, že pokud by někdo chtěl vyvézt třešně do Francie, bude muset investovat několik tisíc korun do rozborů na rezidua pesticidů, aby deklaroval, že jeho produkce neobsahuje nežádoucí látku. Pěstitelé jsou na to podle něj ale při exportu zvyklí, protože někteří zahraniční obchodníci si často kladou vlastní požadavky na produkt bez ohledu na nařízení konkrétního státu.