Genetičtí inženýři se zaměřili na prasata. Vyšlechtili je k odolnosti vůči nemocem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Britská společnost Genus dokázala díky zásahům do genomu vyšlechtit první prasata odolná proti častému virovému onemocnění PRRS neboli nemoci modrých uší. Účinný lék dosud chyběl. Onemocnění může vést například k deformaci selat v děloze a chovatelům po celém světě způsobuje škody v řádu stovek milionů dolarů.

Po zásahu do genetické struktury konkrétních zvířat se jejich potomci rodí bez schopnosti produkce specifického proteinu, který funguje jako přenašeč viru mezi zvířaty.

„Objev může znamenat zásadní posun,“ říká pro agenturu Reuters hlavní vědecký pracovník společnosti Genus Jonathan Ligthner. Současně upozorňuje, že vědci musejí zvládnout ještě několik „kritických výzev“, než dojde k případnému komerčnímu využívání těchto genetických úprav.

Analytička společnosti Liberum Sophie Jourdierová odhaduje, že výzkumníci potřebují k jejich nutnému zdokonalení ještě dalších pět let. Přínosy ale mohou být značné. PRRS napadá ročně miliony prasat a celému odvětví působí v Evropě škody ve výši 1,5 miliardy eur (40,5 miliardy korun), uvádí Genus.