Geolog Cílek: Česko se musí naučit s vodou zcela nově hospodařit

Václav Cílek

Václav Cílek Zdroj: ctk

Česko vstupuje do nového klimatického období, v němž bude čím dál větší roli hrát minimální spotřeba energie, úspory ve vodohospodářství a nové způsoby hospodaření s vodou ve městech a krajině. Země, které to nezvládnou, se budou propadat do chaosu, řekl geolog a klimatolog Václav Cílek z Geologického ústavu Akademie věd ČR na konferenci Zelené bydlení.

Česká republika bude podle Cílka více ohrožena nejen vlnami veder, ale i přívalovými srážkami, stále s nimi ale nepočítá a neumí ani dešťovou vodu dostatečně využít.“Naše klima se více posouvá do klimatu středozemní oblasti. Tam vidíme tu nutnost mít sběr vody, plnění cisteren, malých vodních nádržích. Musíme počítat s tím, že ne na celém území a ne každým rokem, ale že přeci jen přívalové deště přicházejí častěji,“ řekl Cílek.

Do budoucnosti se podle něj navrhují tři strategie, jak hospodařit s vodou. První z nich je využití vodních nádrží a rybníků. Třeba třeboňská soustava rybníků zachytila během povodní 2002 víc vody než například Vltavská kaskáda, uvedl klimatolog. Vodní nádrž podle něj pomůže k tomu, aby minimální průtoky vody fungovaly a řeka nevyschla, u rybníků pak několik desítek metrů do okolí.

Zvýšení retence vody

Za další opatření považuje Cílek zvýšení retence vody v krajině, aby byla schopna jí zachytit co nejvíce. Třetí opatření se pak dotýká měst a v nich velice důsledného sběru vody. Jednou z možností je i využívání takzvané šedé vody, splaškové odpadní vody bez fekálií a moče.

Počasí bude extrémnější než v minulosti. Podle klimatologa budou sice zimy v Česku teplejší, ale lidé se musejí připravit na několikadenní holomrazy. Po teplém podzimu mohou přijít náhlé velké přívaly sněhu. Už nyní vzhledem ke klimatickým změnám prší častěji na podzim a zimní období se posouvá do jara. To pak začíná zprudka. V létě má být více tropických dnů a vln veder.

Václav Cílek: Po slitování přijdou šibenice

Václav Cílek: Zchudnutí lidstva by bylo jen návratem k normálu