Heineken hodlá dobýt Afriku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Globální pivovarský gigant Heineken chystá expanzi na afrických trzích. Populace potenciálních konzumentů stále roste, sílící střední třída si pak ráda dopřeje i dražší značky. V neposlední řadě nahrává pivovarníkům i očekávané oživení ekonomiky. Podle expertů belgické Rabobank má totiž černý kontinent během příštích pěti let růst tempem kolem osmi procent ročně.

„Africký trh s pivem čeká obrovský růst. Roste spotřebitelská základna a Afričané navíc preferují kvalitu před cenou,“ sebejistě tvrdí šéf Heinekenu pro Afriku a Blízký východ Siep Hiemstra pro CNBC. Už nyní pochází z Afriky a Blízkého východu každý pátý dolar, který pivovar ve světě vydělá. Má být ještě lépe, Rabobank očekává každoroční růst zdejšího trhu s pivem o šest procent.

„Během posledních let, kdy tradiční trhy trápila krize, obrátili sládci ve velkém svou pozornost na rozvíjející se trhy a značně zde investovali,“ vysvětluje analytik belgické banky Francois Sonneville. Doposud podle něho táhly růst pivního byznysu země BRIC, tedy Brazílie, Rusko, Indie a Čína. Tomu je však s ochlazováním jejich ekonomik konec a štafetový pivní kolík má převzít černý kontinent. „Během příštích pěti let bude Afrika nejrychleji rostoucím pivním trhem světa,“ dodává Sonneville.

Spotřeba piva roste zejména v Angole a Kongu

V současnosti je africký pivní trh silně koncentrovaný. 90 procent trhu ovládají čtyři globální hráči, SABMiller, Castel, Diageo a zmíněný Heineken.

V řadě zdejších států však dosud trhům s alkoholem dominují místní neregulovaná piva vařená menšími místními pivovary. Nejrychleji roste spotřeba piva v Angole, Kongu, Etiopii, Rwandě, či Ugandě. Roční procentní růst trhů zde dosahuje dvouciferných hodnot.