Horko a sucho mají i výhody: plody jsou sladší a dozrají dříve

papriky jalapenos

papriky jalapenos Zdroj: profimedia.cz

Zatímco pro většinu amerických farmářů a rančerů jsou současná sucha skutečnou pohromou, část pěstitelů se naopak raduje z nejlepší úrody za dlouhá léta. Vysoké teploty a minimum dešťů totiž u některých druhů ovoce a zeleniny napomáhají rozvinout chuť a urychlit jejich dozrávání. Kuchaři z amerických restaurací vzkazují, že se jejich hosté letos mají připravit na mimořádně ostré papričky jalapenos.

„Mnoho rostlin s velkým obsahem vody bude mít výraznější chutě, například papriky a rajčata,“ tvrdí Irwin Goldman, profesor univerzity v Madisonu ve státě Wisconsin. „Kdekoli jsou sucha, chuťové kombinace tamních plodin jsou dominantnější a potraviny mohou být pronikavější,“ dodal.

Lepší chuťové vlastnosti podle něj v letošní sezoně mají také například melouny, česnek nebo cibule. Velkou radost mají také producenti broskví. „Broskve se zdají být velice sladké a chutnější než obvykle,“ tvrdí Wayne Sirles z farmy v Illinois.

„Díky vedrům naše broskve nejenže dozrály o deset až 14 dní dříve, ale jsou navíc extra sladké,“ pochvaluje si letošní klima také pěstitelka Theresa Highová z Colorada. Také ona však připouští, že aktuální vlna veder v kombinaci s extrémním suchem pomalu přestává být ovoci ku prospěchu.