Ikea tlačí vlastníky lesů do dražších standardů. Ti je odmítají, jde prý o kampaň zelené lobby

Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Obchodní dům IKEA (Ilustrační foto)
Les, ilustrační foto
Les, ilustrační foto
Les, ilustrační foto
Les, ilustrační foto
6
Fotogalerie

Švédský obchodník s nábytkem Ikea před časem oznámil, že do roku 2020 bude odebírat pouze dřevo certifikované systémem kvality FSC. V Česku i v Evropě však převládá konkurenční systém PEFC a Strana zelených a další organizace nyní vyzývají české vlastníky lesů, aby přešli na FSC. Ten je však násobně dražší.

České dřevo už není u nábytkářského gigantu Ikea v kurzu. Firma chce být „zelenější“ a požaduje, aby dodávané dřevo pocházelo z lesů certifikovaných systémem kvality FSC podporující řádné hospodaření v lesích. Jenže většina českých lesů je certifikovaná konkurenčním systémem PEFC, který dominuje i v Rakousku, Německu či Francii. Oba systémy mají garantovat trvale udržitelný způsob produkce dřeva.

V Česku jsou certifikované systémem FSC pouze dvě procenta všech lesů, většina takto označených zelených ploch navíc spadá pod Krkonošský národní park. Strana zelených před časem vyzvala lesníky, aby přešli na systém FSC, který neumožňuje větší kácení lesů na jednom místě a má přísnější požadavky na druhové složení při obnově lesů.

Podle vlastníků lesů jsou však oba systémy rovnocenné, jen za certifikát FSC se musí více platit. „FSC je násobně dražší než systém PEFC. Nevýhodou je také vyšší náročnost na dodržování některých pravidel standardu FSC, který neúměrně a neodůvodněně zatěžuje vlastníka lesů,“ tvrdí odborný poradce ze Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů Petr Jelínek.

Strana zelených je však opačného názoru. „Certifikát FSC kontroluje a garantuje šetrné postupy hospodaření a sociální aspekty v lesním hospodaření a znemožňuje nešetrné holosečné kácení. Zelení požadují, aby se Lesy ČR a Vojenské lesy a statky zapojily do certifikace FSC," vyzývá strana.

„Pokud Ministerstvo zemědělství a Lesy ČR na novou certifikaci nepřistoupí, přijdeme o největší odběratele českého dřeva. Hrozí úpadek dřevozpracujících firem a zánik tisíců pracovních míst,“ uvedla Strana zelených. Ministr zemědělství Jurečka pouze sdělil, že zaujímá neutrální postoj k jakékoliv certifikaci. Podle něj jde o rozhodnutí vlastníků lesů a zpracovatelů dřeva.

„Máme dva měsíce do voleb a zelená lobby, Hnutí Duha nebo Strana zelených, už tady rozjíždí politickou kampaň,“ říká ředitel české pobočky PEFC Stanislav Slanina, podle kterého se ekologické organizace chtějí zviditelnit. Zavedení nového certifikátu by podle Slaniny stálo české lesníky nejméně stovky milionů korun.

Ikea podle Slaniny odebírá z českých lesů 380 tisíc kubických metrů dřevní suroviny, což jsou asi dvě procenta celkové produkce dřeva v Česku. Ohroženo je tak asi čtyři tisíce pracovních míst a roční obrat zhruba tři miliardy korun. Ikea je zatím jedinou firmou, která v Česku veřejně oznámila, že bude odebírat pouze dřevo s FSC certifikací.

Podle manažera Ikea pro lesnictví Ulfa Johanssona je FSC jediným systémem, který odpovídá požadavkům společnosti. Firma prý chce s ostatními systémy spolupracovat a vyvíjet, vyzývá je k větší transparentnosti a odpovědnosti.