Insolvenci už čelí i další Mičánkova firma - LESS & TIMBER

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

V insolvenci se ocitla další část největší tuzemské lesnicko-dřevařské skupiny LESS podnikatele Jana Mičánka. Krachu čelí podle informací z insolvenčního rejstříku také dřevozpracující společnost LESS & TIMBER, provozující mimo jiné obří pilu v Čáslavi. Insolvenční návrh podala banka Citibank Europe.

Už před týdnem začalo insolvenční řízení s celým holdingem i jeho dceřinou společností LESS & FOREST, která poskytuje komplexní služby vlastníkům lesa. Insolvenční návrhy podal sám Mičánek, nikoliv věřitelé, mezi nimiž jsou například Česká spořitelna nebo skupina Agrofert Holding Andreje Babiše. Tentokrát ale návrh vzešel od věřitelské společnosti Citibank Europe.

Podle serveru iHned.cz, který na další insolvenční řízení upozornil, čáslavská pila od pondělí stojí. Mimo provoz je nyní také sousední elektrárna na biomasu, kterou provozuje další Mičánkova firma LESS & ENERGY. I tato společnost se podle iHned.cz kvůli zastaveným dodávkám štěpky zřejmě brzy ocitne v insolvenčním řízení.

Holding tvrdí, že se dostal do potíží kvůli významným investicím i obchodním sporům s Lesy ČR. Státní podnik to ale odmítá. Na situaci zareagoval zastavením prací na území, na němž LESS & FOREST těžil dřevo.

Podle dřívějších informací dluží firmy skupiny LESS bankám za poskytnuté úvěry téměř 2,17 miliardy korun. Mají také závazky z faktoringových smluv zhruba 311 milionů korun a závazky z bankovních záruk přibližně 493 milionů korun. Dlužník chce úpadek řešit reorganizací, a to restrukturalizací pohledávek, prodejem části majetku a vydáním akcií, kterým by získal dodatečné prostředky.

Firmy skupiny LESS se zabývají především obhospodařováním lesů, obchodem se dřevem, dřevařskou a pilařskou výrobou, dopravou dřeva a službami v této oblasti. Loni holding dosáhl rekordního obratu 8,3 miliardy korun, historicky poprvé však jeho hospodaření skončilo v červených číslech. Konsolidovaná ztráta za celou skupinu činila 224 milionů korun.