Investoři množí sázky na konopné akcie

Marihuana se stala velkým tématem i na finančních trzích. Bezmála jedné miliardy dolarů dosáhla v polovině března hodnota britské firmy GW Pharmaceuticals poté, co během pouhých deseti měsíců vystoupaly její akcie na osminásobek původní ceny. Pionýr na poli canabisových produktů pro zdravotnictví vděčí za obrovský zájem investorů zejména svému horkému želízku v ohni amerického byznysu.

Konopný sprej Sativex je totiž v závěrečné fázi testování zámořského Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). V případě schválení by se lék stal prvním oficiálním konopným farmakem na americkém trhu.

Ještě v květnu loňského roku byly akcie GW Pharmaceuticals po emisi na americké technologické burze Nasdaq k mání za devět dolarů. V průběhu minulého týdne se obchodovaly i za více než 70 dolarů. Rizikově orientovaní investoři v posledních měsících vsadili na akcii i přesto, že farmaceutická firma zatím generuje nepatrné prodeje.

V loňském fiskálním roce utržila pouhých 44 milionů dolarů a skončila s bezmála desetimilionovou ztrátou. Spekulanti sází na úspěch firmy za Atlantikem, rostoucí tolerance Ameriky vůči konopí by firmě mohla otevřít dveře k největšímu farmaceutickému trhu na světě.

Regulátoři souhlasí

Prodej Sativexu schválilo po světě již 25 regulátorů, lék slouží jako analgetikum pro zmírnění bolestí spojených s rakovinou, pomáhat má i pacientům trpícím roztroušenou sklerózou. Mezi další projekty firmy patří vývoj léku Epidiolex, který by měl pomoci při léčbě dětské epilepsie. Surovinu pro výrobu léků pěstuje firma na jihu Anglie, kde údajně sklízí kolem stovky tun konopného materiálu ročně.

Investice do akcií firmy nabraly na síle poté, co americké státy Colorado a Washington loni na svém území posvětily legalitu konopí. Pro medicínské účely je využití marihuany v současnosti možné ve dvacítce států v USA s celkovou populací čítající bezmála 120 milionů lidí. Trh se ovšem bude zřejmě rychle rozšiřovat. Podle listu The New York Times se letos souhlas s využitím konopí ve zdravotnictví očekává minimálně od 14 dalších států.

Vedle GW Pharmaceuticals se na burzách obchoduje několik dalších firem spojených s konopím. Patří mezi ně americké Growlife, Advanced Cannabis Solutions či MedBox. Hodnota každé z těchto firem na burze se pohybuje kolem půl miliardy dolarů.