Jablek se sklidí o desítky tisíc tun víc, odhady ale byly ještě vyšší

jablka

jablka Zdroj: Kubelka Tomas/Sedmicka

Letošní úroda jablek v sadech českých pěstitelů by podle posledního odhadu k 1. září měla meziročně vzrůst o 25 procent na 127 707 tun. Sklizeň hrušek by měla vzrůst dvojnásobně na 8158 tun. Proti odhadům z letošního června je však odhad úrody nižší. Vyplývá to z odhadu Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Ještě v červnu sadaři čekali u jablek nárůst sklizně o 48 procent na úroveň 150 000 tun a u hrušek téměř na 11 000 tun.

Podle předsedy Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka za snížením odhadu úrody jablek je letošní mimořádné sucho a teplo, které postihlo většinu pěstitelských oblastí. "Plody jsou kvůli suchu menší, na ovoci jsou i přímé škody z tepla a slunečního záření. Možná až 60 procent jablek skončí v průmyslovém zpracování, ovoce na poškozených plochách se ani sklízet nebude," řekl Ludvík.

Místo původně očekávané nadprůměrné úrody bude u jablek zřejmě letošní sklizeň průměrná. Zářijový odhad necelých 128 000 tun jablek je přesně na úrovni průměru sklizní posledních pěti let.

U hrušek je očekávaná úroda 28 procent nad pětiletým průměrem. V nárůstu u hrušní se projevuje příznivá věková struktura sadů, kdy převážná část výsadeb je na počátku plodnosti a v plné plodnosti.

Poslední odhad sklizně k 1. září se týká jen jádrovin, protože ostatní ovoce je již většinou sklizené. Sklizeň jablek je nyní v plném proudu a potrvá přibližně do konce října. Definitivní údaje o sklizni všech druhů ovoce budou k dispozici příští rok v lednu.