Je to plivnutí na demokratický vývoj, říkají zemědělci o medaili Tomanovi

Předávání vyznamenání Miroslavu Tomanovi

Předávání vyznamenání Miroslavu Tomanovi Zdroj: CTK

Za plivnutí na celý demokratický vývoj po roce 1989 označilo předsednictvo Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ) udělení státního vyznamenání Miroslavu Tomanovi, ministru zemědělství v předlistopadové komunistické vládě. Vyplývá to z tiskové zprávy, kterou dnes zveřejnila ASZ. Krok prezidenta Miloše Zemana, který Tomanovi udělil medaili Za zásluhy ve státní svátek 28. října, kritizovala už minulý týden i pravicová opozice nebo exprezident Václav Klaus.

„Jsme na nejvyšší míru pobouřeni a uraženi tím, že jedno z nejvyšších vyznamenání demokratického státu prezident republiky udělil člověku, který je ztělesněním toho nejhoršího bolševického marasmu, kariérismu, pokrytectví a lidského i ekonomického plundrování českého zemědělství a venkova,“ píše se v dnešním prohlášení předsednictva ASZ.

Podle něho Toman nebyl pouhým kolečkem v soukolí totalitní mašinerie, ale jejím přímým spolutvůrcem a nese tak prý přímou spoluzodpovědnost za všechny škody, které tento zločinecký režim napáchal. Osmdesátiletý Miroslav Toman byl ministrem zemědělství v 80. letech, několik let byl i místopředsedou vlády Lubomíra Štrougala.

Nyní podniká v potravinářství. Ministrem zemědělství byl v letech 2013-2014 v úřednické vládě Jiřího Rusnoka i Tomanův syn Miroslav, který od loňska šéfuje Agrární komoře ČR.

Demontáž listopadu 1989

Udělení vyznamenání Tomanovi kritizoval minulý týden mimo jiné předseda ODS Petr Fiala, který to označil za „malou říjnovou socialistickou demontáž“ listopadu 1989. Negativní ohlas připojil i Zemanův předchůdce Václav Klaus, který prý jen „vykulil oči“, když slyšel, že poprvé dostal vyznamenání ministr bývalé komunistické vlády.

Místopředsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi prý „šel z orgií bolševické nestoudnosti, které vyvrcholily státním vyznamenáním pro soudruha Miroslava Tomana, mráz po zádech.“

Rozruch vzbudilo i ocenění herečky Jitky Frantové Pelikánové, která údajné spolupracovala s komunistickou Státní bezpečností (StB). Ona sama ale odmítla, že by spolupráci s komunistickou tajnou policií podepsala. Negativní reakce v části veřejnosti vyvolala i některá další jména ze Zemanova seznamu oceněných, například hudebníka Františka Ringa Čecha či hudebníka Ladislava Štaidla.

Jana Havligerová: Daj-li medaili