Jsem patriot, ale obilí vozím do Německa, říká farmář ze západu Čech

Sklizeň na Jihlavsku

Sklizeň na Jihlavsku Zdroj: David Tesar, Mlada fronta

Farmáři z Plzeňského kraje vyváží do Německa nejen tradiční mléko, ale i obilí. Ceny jsou minimálně stejné nebo mírně vyšší než v Česku. Výhodou pro farmáře ale je, že mají s odběrateli dlouhodobé smlouvy a poptávka je na rozdíl od českých zpracovatelů trvalá.

„Vždycky jsem se chvástal tím, že jsem patriot, a skutečně to tak dlouho bylo, že prodám jen českým zpracovatelům na tuzemský trh. Bohužel to ale není možné. Nejde jen o cenu, ale že o obilí ani nebyl zájem ze strany zpracovatelů,“ uvedl předseda Zemědělského družstva vlastníků Štichovice z Plzeňska Václav Bulín.

Družstvo dodává do Německa většinu vyprodukované pšenice. „Český mlýn mi nabízí 3550 až 3600 korun za tunu. Od toho musím odečíst 150 až 200 korun za dopravu. V Německu se dostanu na sumu o 200 až 250 korun vyšší,“ uvedl Bulín. Zpracovatel si buď přijede, nebo mu obilí odveze družstvo kamiony certifikovanými na transport zemědělských komodit do ciziny. U ječmenu je v Česku zájem podle Bulína jen o sladovnické druhy, krmné jdou všechny do Německa.

Vyvážet se musí

Podle místopředsedy Zemědělského svazu a ředitele Obchodního družstva Soběšice z Klatovska Františka Trnky se z Česka vyváží zhruba dva miliony tun obilí. „Není kam ho dát, takže se vyveze,“ řekl Trnka. Letos se podle něj mluvilo o třech milionech tun a nyní je jisté, že se to podaří. Podle šéfa svazu Martina Pýchy se vyváží do celé Evropy. Ceny obilí se podle zástupců svazů zhruba srovnaly s cenami v Česku stejně jako u mléka.

Do německých mlékáren směřuje třetina z celkové české produkce. Ze západních Čech je to podstatně více, řekl Trnka. Podle předsedy krajské agrární komory Jaroslava Šímy dodávají farmáři z Plzeňského kraje do bavorských mlékáren nejméně čtvrtinu produkce mléka, berou je často jako záchranu a mají s nimi smlouvy na pět až sedm let, které se automaticky prodlužují.

Podle Šímy i Bulína nabízí v Bavorsku ceny za mléko stejné jako v Česku nebo mírně vyšší a odběry se zatím nesnižují, i když je v Evropě mléka přebytek.