Jurečka chystá podporu pro mladé zemědělce. Odvětví stárne

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Ministerstvo zemědělství chce podpořit mladé lidi, aby začali podnikat v oboru. Sektor stárne, řada pracovníků je v důchodovém věku. Mladí často nahlíží na zemědělství jako na obor, který není perspektivní, řekl dnes novinářům na veletrhu Techagro v Brně ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Ministerstvo chystá několik pobídek, jak mladé lidi v oboru podpořit. Jedna z nich zatím počítá s podporou až 40 tisíc eur (asi milion korun) pro fyzickou osobu, která chce začít v oboru podnikat. Resort svůj záměr ještě pošle ke schválení do Bruselu. Ministerstvo také počítá s tím, že by zemědělci do 40 let mohli být zvýhodňováni v žádostech o dotační tituly.

Podle Jurečky je aktuálně například velký problém sehnat agronomy. Pracovníci v technických a dělnických profesích jsou často starší 55 let. „Bude potřeba, aby došlo ke generační výměně,“ uvedl Jurečka.

Pracovat v zemědělství podle něj není prestižní záležitostí. „Mnoho mladých lidí nahlíží na zemědělství jako na obor, který není perspektivní,“ uvedl ministr. Přitom se podle něj do oboru prosazují technologické novinky, například v oblasti informačních technologií. Obor je podle něj zajímavý. „Není to jen o tom mít v ruce vidle a lopatu,“ uvedl Jurečka.

Problémy s generační obměnou dnes na zahájení veletrhu v Brně zdůraznil také předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha. „Musíme ukázat mladým, že práce v zemědělství má perspektivu,“ uvedl.