Jurečka dovoz sudového vína nezakáže, importéři musí získat kontrolní pásku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Dovozci budou muset do 12 hodin nahlásit státu import vína, poté budou muset víno nechat 10 dnů ve skladu, aby mohlo být zkontrolováno. Sudová vína mají být nově opatřena kontrolní páskou. Počítá s tím novela vinařského zákona. Kontroly bude provádět Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, oznámil ministr zemědělství Marian Jurečka. Chce tak zamezit dovozu falšovaného vína. Původně chtěl resort zakázat prodej dovozového sudového vína úplně.

Sudy budou označené páskou. „Jednorázová páska zabrání neoprávněné manipulaci s vínem, zajistí, že nebude možné sud otevřít nebo měnit jeho obsah,“ řekl Jurečka.

Víno bude muset být podle novely uchovávané ve vinotékách při teplotě do 18 stupňů Celsia. Původně ministerstvo zamýšlelo teplotu o tři stupně nižší. Sududové víno budou moci prodávat pouze dovozci, výrobci nebo vinotéky. Ministerstvo tak chce omezit prodej například v pneuservisech nebo v trafikách.

Vína vyrobená nebo lahvovaná v Česku budou muset mít podle novely napsaný původ hroznů na hlavní etiketě velikostí písma minimálně 2,4 milimetru

Novela také poprvé definuje falšování vína. Půjde například o přilití vody nebo alkoholu do vína či o obohacení vína cukrem. Za falšování bude hrozit pokuta do 50 milionů korun, nyní byly postihy desetinové.

Kontroly loni zjistily, že třetina sudového vína je pančovaná. Letos Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila, že ze 732 odebraných vzorků sudového vína nevyhovovala třetina.

Vína vyrobená nebo lahvovaná v Česku budou muset mít podle novely napsaný původ hroznů na hlavní etiketě velikostí písma minimálně 2,4 milimetru. Pokud půjde o víno ze zahraničí, bude muset mít nadále informaci o původu hroznů na zadní straně. Záklopka s českou trikolórou bude pro české vinaře nepovinná.