Jurečka kvůli propadu cen navrhne nižší odvody pro zemědělce

Marian Jurečka

Marian Jurečka Zdroj: Repro Strategie (Michael Tomes)

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) příští týden na jednání vlády navrhne, aby farmáři s živočišnou výrobou, kteří se už delší dobu potýkají s výrazným propadem cen mléka a masa, platili nižší odvody státu či daně. Poklesem cen u vepřového a mléka by se měla na žádost Česka už brzy zabývat i Evropská rada.

Vláda podle Jurečky bude příští týden jednat o dalších možnostech podpory pro zemědělce z českého rozpočtu, které jsou však už omezené. „Já tady vidím ještě jednu možnost v rámci mimořádné situace, a to požádat, jestli pro zemědělskou prvovýrobu, která dělá živočišnou výrobu, by nemohly být nižší například odvody na sociální a zdravotní pojištění nebo nižší daně,“ uvedl Jurečka.

Například v Polsku podle něj zemědělci platí minimální odvody a v Německu se o tom po propadu cen mléka a masa začalo vážně uvažovat. „Já už nejsem schopen hledat další národní dotační tituly a dokompenzovávat tyto rozdíly těchto různě skrytých národních podpor. Možná bude třeba sáhnout k tomuto mimořádnému opatření, abychom mohli konkurovat Němcům a Polákům,“ řekl Jurečka.

Připomněl, že s podobným návrhem přišel už loni, avšak u ministra financí Andreje Babiše (ANO) a ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) s ním tehdy nepochodil. „Oba dva to tehdy odmítli, že je to nesystémové. Ta situace ale je tak vážná, že budeme muset zvažovat i tento krok,“ dodal.

Poklesem cen hlavních komodit, kvůli kterému se zemědělci potýkají s finančními problémy, by se měla v závěru června zabývat Evropská rada. „Česká republika udělala hodně mimořádný a nestandardní krok. Dohodli jsme se, že toto téma dáme na Evropskou radu, tedy jednání premiérů a prezidentů. Budeme chtít, aby Evropská komise opravdu jednala a byly učiněny konkrétní kroky,“ řekl Jurečka.

Formování široké koalice

Česko už podle Jurečky formuluje stanovisko pro jednání Evropské rady a snaží se pro něj zformovat širokou koalici. „Naší snahou je, aby všechny státy nás v tomto úsilí podpořily. Chtěli bychom, aby tady byla ještě minimálně jedna mimořádná finanční pomoc a zopakoval se balíček z loňského roku,“ uvedl.

Řekl, že je třeba se také podívat na intervenční ceny, za které stát vykupuje zemědělské komodity. „Je třeba říct, co budeme s trhem dělat. Trh nám stále roste, spirála problému se roztáčí a řešení zatím není v dohlednu,“ dodal.

Ceny mléka a vepřového masa výrazně klesly. U vepřového masa se podle zemědělců nyní ztráta pohybuje v průměru až čtyři koruny na kilogramu a u mléka dvě koruny na litru. Farmáři si stěžují, že přesto mají problém produkty prodat, protože do Česka je dováženo velké množství masa a mléka. Zemědělci v některých regionech už pohrozili protestními akcemi.