Jurečka schválil zemědělcům o dvě miliardy vyšší dotace, jdou z fondů EU

Chmel

Chmel Zdroj: ctk

Zemědělci dostanou letos na podporu takzvaných citlivých sektorů, mezi něž patří například chmelařství, pěstování brambor na škrob, chov skotu, ovcí či koz, celkem 3,5 miliardy korun. Výši dotací podepsal ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Loni zemědělci získali 1,5 miliardy korun. Dotace jdou z rozpočtu Evropské unie.

Peníze začne resort vyplácet od poloviny příštího ledna. „Nově peníze poskytneme také na pěstování cukrové řepy a bílkovinných plodin,“ uvedl dnes Jurečka, podle něhož dotaci pro letošní rok získají i pěstitelé některých druhů ovoce a zeleniny včetně konzumních brambor.

Ministerstvo zároveň odsouhlasilo sazby i tzv. přechodné vnitrostátní podpory, které se dříve nazývaly Top-Up platbami. Ty Státní zemědělský intervenční fond vyplácí ze státního rozpočtu. V nich se přerozdělí 880 milionů korun.

V hlavní evropské zemědělské dotaci na plochu, tzv. SAPS, neboli přímé platbě na plochu, se pro letošní rok proplatí přibližně polovina peněz proti loňskému roku. Celkový objem přímých plateb by se proti loňsku ale změnit neměl, zbytek peněz bude totiž vyplacen v jiných programech.

Dostanou je například mladí farmáři do 40 let a zemědělci, kteří dodržují některé šetrnější postupy k životnímu prostředí. Zatímco loni se v platbě na plochu vyplatilo přibližně 21 miliard Kč, letos půjde o 12,5 miliardy korun. Loni činila platba na plochu zhruba 6000 korun na hektar zemědělské půdy, letos jde o 3543 korun.

Zemědělské dotaceZemědělské dotace | ctk