Kakaový král? Český byznysmen zakládá největší plantáže kakaovníků na světě

Šéf firmy United Cacao Dennis Melka

Šéf firmy United Cacao Dennis Melka Zdroj: United Cacao

výsadba sazenic kakaovníků
sazenice kakaovníku
sazenice kakaovníku
sazenice kakaovníku
kakaovník
13
Fotogalerie
Podnikatel Dennis Melka se dá bez nadsázky nazvat největším českým plantážníkem. Před deseti lety ukončil kariéru ve švýcarské bance, aby v jihovýchodní Asii založil rozsáhlé palmové plantáže a podílel se na vzniku hotelového řetězce. Zemědělský byznys pak se ziskem prodal největšímu hráči v branži. Nyní se tento český byznysmen v Peru vrhnul na pěstování kakaa, přičemž ze své firmy United Cacao chce udělat světovou jedničku.

Společnost nyní jedenačtyřicetiletého Melky začala v peruánské Amazonii vysazovat první kakaovníky v roce 2013 a postupně u města Iquitos zakládá přes 3250 hektarů plantáží. Velikostí osázené plochy se do konce příštího roku stane globálním lídrem trhu, který je rozdroben mezi velké množství menších pěstitelů.

„Letos budeme sklízet první úrodu. Všechny stromy pak začnou plodit zhruba do šesti let, kdy očekáváme produkci přes deset tisíc tun kakaových bobů,“ uvedl pro E15.cz Dennis Melka. United Cacao nyní v tropickém regionu na severu Peru zaměstnává kolem čtyř stovek lidí a jejich počet hodlá navýšit až na tisícovku.

Firma podle Melky dosud investovala 20 milionů dolarů a do konce roku 2018 plánuje na kakaová pole vynaložit dalších 15 milionů. Celková investice se tak vyšplhá v přepočtu na téměř 850 milionů korun.

Část kapitálu společnost získala vstupem na alternativní trh londýnské burzy AIM, který je určen pro malé a rychle rostoucí firmy. Loni v prosinci tam prodala pět milionů akcií za 6,4 milionu liber (kolem 233 milionů korun), tedy 128 pencí za akcii. Investoři tak United Cacao ohodnotili na 23 milionů liber. V současnosti se akcie obchodují kolem 220 pencí.

United Cacao navíc dál expanduje. V dubnu odstartovala mikrofinanční program Papec, skrze něhož poskytne laciné půjčky drobným farmářům, kteří vlastní hektar půdy v blízkosti plantáží Melkovy společnosti. Úvěr jim umožní rozjet pěstování kakaových bobů, které bude od nich United Cacao vykupovat. Za utržené peníze pak budou splácet půjčku.

„Zatím jsme do programu zahrnuli 150 místních rodin, jejich počet by měl v budoucnu vzrůst na víc než tři tisíce,“ vysvětlil Melka. Jeho firma tímto způsobem značně navýší svůj operační prostor, protože výrobcům kakaového másla a prášku bude moci dodávat úrodu bobů z dalších minimálně tří tisíc hektarů.

V Peru jsou pro pěstování kakaa vynikající podmínky. „Kakaovník původně pochází z Amazonie a obzvlášť v Peru se mu výborně daří. Klima i průměrné úhrny srážek jsou v regionu ideální,“ prohlásil byznysmen. Země navíc nemá exportní daně a nabízí stabilní podnikatelské prostředí, což ji odlišuje od států západní Afriky, kde se plodina převážně pěstuje. Kakaovníku se totiž daří výhradně v úzkém tropickém pásmu kolem rovníku.

Desítka největších producentů kakaových bobů
ZeměOdhad produkce za sezonu 2013/2014 (v tunách)
Pobřeží slonoviny 1,73 miliony
Ghana 920 tisíc
Indonésie 425 tisíc
Nigérie 240 tisíc
Brazílie 210 tisíc
Kamerun 200 tisíc
Ekvádor 200 tisíc
Peru 75 tisíc
Dominikánská republika 70 tisíc
Kolumbie 47 tisíc

Zdroj: United Cacao

Pro investice do kakaa hovoří i očekávaný růst poptávky po čokoládě hlavně v Asii a také potíže afrických producentů. Podle analytika společnosti Colosseum Borise Tomčiaka sice jeho akutní nedostatek zatím nehrozí, nicméně je fakt, že Ghana coby světová dvojka v produkci kakaa zaznamenala prudké snížení úrody.

„Neočekávaný pokles úrody zemědělci kladou za vinu nedostatku pesticidů a špatnému počasí. Vládní zdroje nyní odhadují, že úroda Ghany v sezoně 2014/15 nepřesáhne 700 tisíc tun, přičemž počáteční odhad byl více než jeden milion tun“ vysvětlil analytik pro E15.cz. Kakao v Africe stejně jako v jiných zemích pěstují hlavně malí farmáři, kteří hospodaří na dvou až pěti hektarech.

Špatné počasí vyžene cenu na maxima

Cena tuny kakaových bobů se za posledních 10 let zdvojnásobila na zhruba tři tisíce dolarů. Experti navíc očekávají další až dvojnásobný růst do roku 2020. Důvodem je nejen sílící poptávka, ale i možné přesměrování západoafrických farmářů třeba na kávu nebo kukuřici, tedy na plodiny s rychlejší návratností a vyšší odolností proti škůdcům.

Zdražování kakaa v kratším horizontu potvrdil i Tomčiak. „Domníváme se, že v nejbližších měsících přetrvá tlak na růst cen kakaa. Pokud by se počasí zhoršilo i v Pobřeží slonoviny, které dodává na trhy 40 procent globální nabídky, tak by cena mohla překonat loňské maximum,“ konstatoval analytik. Nejvyšší cena byla loni v srpnu, kdy se tuna kakaových bobů vyšplhala na 3270 dolarů, momentálně se pohybuje na hranici tří tisíc dolarů.

Dennis Melka, který má české občanství a zároveň je rezidentem Kajmanských ostrovů, pracoval v letech 1995 až 2005 v investiční bance Credit Suisse First Boston. V roce 1999 byl coby její zaměstnanec u prodeje pražského hotelu InterContinental.

Před 10 lety z banky odešel a spolu s malajsijským miliardářem Tony Fernadesem, jenž spoluvlastní třeba velké nízkonákladové aerolinky Air Asia, založil v jihovýchodní Asii hotelový řetězec Tune Hotels, známý svým sloganem „5-star sleeping experience at a 1-star price“, tedy něco jako pětihvězdičkové ubytování za jednohvězdičkové ceny.

Miliardový prodej plantáží

Trefu do černého ale Melka udělal se sázkou na palmu olejnou. V Singapuru spoluzaložil a vedl společnost Asian Plantations, která v malajsijské části Bornea hospodaří na 23 tisících hektarech palmových plantáží. Loni v srpnu Melka a jeho společníci firmu prodali za 120 milionů liber (podle aktuálního kurzu 4,5 miliardy korun) státní malajsijské skupině Felda Global Ventures, což je největší světový producent palmového oleje.

Dennis Melka však pěstování plodiny, na níž zbohatl, úplně neopustil. V Peru má totiž kromě United Cacaa ještě podíl ve firmě, které patří 11 tisíc hektarů palmových polí.

Hrozba pro pralesy

Palma olejná je původní rostlina ze západní Afriky a její šíření do jiných částí světa je trnem v oku ekologických organizací, podle nichž je velkou hrozbou pro deštné pralesy. Například právě ostrovu Borneo údajně hrozí, že do roku 2020 přijde kvůli vznikajícím plantážím o drtivou většinu svého pralesa.

Palmový olej v potravinářském průmyslu vítězí díky nízké ceně. Je proto oblíbenou přísadou do potravin, ale i kosmetických výrobků. Zároveň je významnou složkou pro biopaliva.

Spor s neziskovkou

Do hledáčku neziskových organizací se nedávno dostalo i Melkovo zemědělské podnikání. Podle mezinárodní agentury Environmental Investigation Agency je český byznysmen zodpovědný za nelegální vykácení sedmi tisíc hektarů původního pralesa v peruánské Amazonii. Server E15.cz o tom informoval minulý týden.

Melka ale tvrzení organizace odmítl. Za pravdu mu prý v této souvislosti daly ve čtyřech různých kauzách i peruánské soudy. „V případě United Cacaa půdu, která teď firmě patří, peruánské úřady v roce 1997 zařadily do zóny pro plně zemědělské využití. Na pozemcích už dávno nebyl původní prales, ale sekundární porost, který už byl vykácen v předchozích dekádách,“ prohlásil Melka.

Zastánci plantáží zároveň poukazují na skutečnost, že tento kvetoucí byznys ekonomicky pomáhá zaostalým oblastem. Podobně argumentuje i Dennis Melka. „Moje společnosti vytvořily přes 1500 pracovních míst ve venkovských regionech Peru, které bojují s vysokou nezaměstnaností a chudobou a jsou poškozeny drogovými obchody,“ řekl byznysmen. Podle něj má jeho podnikání podporu místních komunit.

Hotely, karty i telefony

Aktivity českého podnikatele se ale neomezují jen na zemědělství, jsou až překvapivě široké. Kromě zmíněného hotelnictví sahají i do finančnictví a telekomunikací. Spolu s Tony Fernadesem a dalším malajsijským boháčem Kamarudinem Meranunem, rovněž spolumajitelem AirAsia, vlastní Melka investiční společnosti Tune Ventures. Má v ní čtvrtinový podíl.

Tune Ventures ovládají 72procentní podíl právě v řetězci Tune Hotels, který provozuje víc než tři desítky hotelů v Malajsii, na Filipínách, ve Velké Británii, v Austrálii a Indii. Navíc plánuje expanzi do Číny, Japonska a dalších destinací, kam létají AirAsia.

Tune Ventures je také s podílem 44,88 procenta největším akcionářem finanční společnosti Tune Money. Ta pod značkou BigPrepaid nabízí předplacené platební karty. Aby toho nebylo málo, Tune Ventures ještě vlastní podíl 35,7 procenta v Tune Talk, což je největší virtuální operátor v Malajsii.

Městečko Tamshiyacu, plantáže United Cacaa leží 8 km na východ: