Kalifornie vyhlíží miliardy z marihuany

marihuana, ilustrační foto

marihuana, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Million Marihuana March
Million Marihuana March
Million Marihuana March
Million Marihuana March
marihuana
12
Fotogalerie

Kalifornie se možná stane novým marihuanovým centrem ve Spojených státech. A to v případě, že lidé v referendu podpoří legalizaci marihuany pro rekreační účely. Například okolí Sacramenta by se mohlo stát inovačním centrem a hrát podobnou úlohu jako kdysi Detroit pro automobily.

Legalizace marihuany v Kalifornii přinese až dvacet tisíc nových pracovních míst a vytvoří 4,2 miliardy dolarů v celkových příjmech, samotný rozpočet státu si přijde na stovky milionů dolarů.

Tvrdí to studie University of the Pacific ve městě Stockton, která byla představena necelý měsíc před Kalifornským referendem o legalizaci marihuany pro rekreační účely. Referendum by se mělo konat 8. listopadu s tím, že podle většiny průzkumů veřejného mínění občané legalizaci podpoří.

Anketa
Podpořili byste legalizaci konopí v České republice pro rekreační účely?
Ano
Ne
Nevím

Studie univerzity také ukazuje, jak se může Kalifornie, především oblast okolo města Sacramento, stát středem marihuanového průmyslu: „Region Sacramento se v inovacích a produkci může stát tím, co byl Detroit kdysi pro automobily,“ tvrdí pro Reuters Daniel Conway, partner ve společnosti Truth Enterprises, která se zabývá investováním do oblasti spojené s konopím. V současné době se aktivně připravuje obsadit místo na trhu, o jehož existenci rozhodne brzké referendum. Kvůli této příležitosti Conway opustil lukrativní kariéru úředníka. 

Pokud legalizace bude referendem schválena, stane se Kalifornie již pátým státem USA, který umožňuje rekreační užívání marihuany. Joshua Woods, který je ředitelem největší místní obchodní skupiny Sacramento’s regional business group, poukázal na vliv marihuany z hlediska vlivu na hospodaření města: „S tolika pracovními místy, která se mohou otevřít, jednoduše tento byznys nemůžete ignorovat,“ uvedl Woods.

Ač se čísla můžou zdát jako značně optimistická, příklad státu Colorado ukazuje, že marihuana skutečně zlepšuje rozpočty města.

Tento stát přistoupil k legalizaci zeleného listu s THC prvního ledna 2014. Celkové příjmy z prodeje marihuany pro osobní potřebu přitom v minulém roce meziročně vzrostly o 78 procent a přinesly státu podle odhadů 135 milionů dolarů.

Ty byly investovány především do veřejných projektů, například na budování nových škol. Celkový trh konopí v USA dosáhne podle odhadů v letošním roce 6,7 miliardy dolarů, v roce 2020 má už přitom přesáhnout 22 miliard dolarů.