Kolaps cen mléka se konečně projevil i v obchodech

České mléko

České mléko Zdroj: Hrouda Jan/Euro

Situace na trhu s mlékem je slovy farmářů dlouhodobě zoufalá. Výkupní cena jednoho litru klesla pod osm korun, oproti loňsku tedy o dvě koruny. Spokojení mohou být naopak spotřebitelé, protože mléko již výrazně zlevnilo i v obchodech. Zákaz exportu do Ruska a nadprodukce v EU přiměla řetězce prodávat mléko ve velké míře ve slevových akcích.

Na několik měsíců trvající krizi v mléčném průmyslu konečně zareagovaly i obchodní řetězce. Kvůli zákazu exportu do Ruska a nadprodukci v EU letos výrazně klesly výkupní ceny farmářům. Na nízké ceny si přitom stěžovali nejen oni, ale i výrobci v čele s jihočeskou Madetou, podle nichž prodávají obchodům své produkty pod výrobními náklady.

V obchodech se to ale dlouho neprojevilo – až nyní. Podle údajů Svazu obchodu a cestovního ruchu klesla cena krabicového mléka od dubna letošního roku zhruba o 15 procent. Nyní se tak prodává za necelých 16 korun.

Ceny mlékaCeny mléka | E15

„Vysoké procento mléka, až 84 procent, se přitom prodává v akcích,“ říká manažerka svazu pro obchod a vztahy s EU Andrea Petrová. „Z toho jasně vyplývá, že mléko se převážně prodává za zcela jiné ceny, než jsou regálové,“ dodává s tím, že průměrná cena mléka v akcích je až 9,87 koruny za litr.

Podle mluvčího Kauflandu Michaela Šperla profitují na klesajících cenách mléka i zákazníci. „Například cena litru trvanlivého polotučného mléka klesla od poloviny května o čtyři koruny na 12,90 koruny. A v akčních týdnech jej prodáváme i pod deset korun,“ dodal. Například Billa konkrétní ceny nechtěla komentovat, nicméně trend potvrzuje. „Cena mléka i mléčných výrobků opravdu poklesla,“ uvedla mluvčí řetězce Lucie Borovičková.