Komise schválila vinařům přislazování

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Vinaři z Česka a několika dalších zemí postižených těsně před sklizní deštivým počasím se dočkají pomoci od Evropské komise. Kvůli dešťům a hrozící hnilobě úrody totiž mnozí vinaři raději sklidili hrozny dříve.

Učinili tak ale za cenu nízké cukernatosti hroznů, která má zásadní vliv na množství alkoholu ve víně. Komise ale tento týden schválila žádost o výjimku vinařů z několika zemí včetně Česka, aby mohli u letošního ročníku zvýšit cukernatost více, než povolují pravidla EU.

„Výjimka byla schválena kompetentním Výborem pro společnou organizaci zemědělských trhů, kde zástupci členských států hlasovali souhlasně. Další schvalování tak není nutné,“ řekla Karolína Kottová ze zastoupení Evropské komise v ČR.

Doslazování jen za nepříznivých let

Podle nařízení komise mohou členské státy žádat o možnost více obohatit vína v letech s mimořádně nepříznivými povětrnostními podmínkami. „Důvod žádosti byl prostý. Vinaři museli hrozny sklidit z důvodu tlaku šedé hniloby tak, aby zajistili menší hospodářskou škodu, než by vznikla ztrátou úrody při čekání na vyšší cukernatost,“ řekl již dříve výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček.

S nižší cukernatostí hroznů se potýká nemalá část vinařů. „U nás se to projevilo zejména u odrůdy Müller Thurgau, kde máme o tři stupně nižší cukernatost než v minulých letech. U Moravského muškátu a Irsai Oliveru nebyl rozdíl tak velký,“ uvedl šéf Chateau Valtice Marek Šťastný.

Počasí ovlivní i výrobu. Podle odhadu Svazu vinařů bude letošní výnos i produkce asi o třetinu nižší než loni.

Jan Dienstl: Do vinařství jsem investoval 300 milionů korun