Konkurz Less & Forest jde do finále, podařilo se rozprodat skoro celý majetek

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: David Vagaday/E15

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
7
Fotogalerie

Konkurz bývalé největší soukromé lesnicko-dřevařské firmy v Česku, společnosti Less & Forest Jana Mičánka, se po čtyřech letech blíží ke svému závěru. Firma přitom v počátcích insolvenčního řízení jen bankám dlužila 2,14 miliardy a měla další závazky v řádu stamilionů korun.

 

Insolvenční správkyně Monika Cihelková se dokázala zbavit téměř veškerého majetku firmy. „Byla zpeněžena většina zajištěného i nezajištěného majetku dlužníka. Připravujeme prodej dosud nevymožených pohledávek,“ uvedla správkyně.

Zajištěným věřitelům, tedy těm, jejichž pohledávka je zajištěna majetkem patřícím do majetkové podstaty firmy, se tak z jejich pohledávek dosud vrátilo 241 milionů korun.

Míra uspokojení se u velkých věřitelů liší podle typu pohledávky. Největší podíl – téměř devadesát procent – zatím dostala zpět dubajská společnost Fariante a firma Natendor. Ta sice nebyla původně věřitelem firmy, ale pohledávku získala od původního věřitele GE Money Bank (nyní Moneta Bank) a z konkurzu se jí vrátilo přes 84 procent.

E15

Míra návratnosti pohledávek velkých a zajištěných věřitelů je podle správkyně výrazně vyšší, než v konkurzních řízeních zpravidla bývá. Průměrně se věřitelům vrací kolem sedmi procent. V jaké míře se ale vrátí pohledávky malých a nezajištěných věřitelů Less & Forest, nelze zatím říci.

„Ukončení insolvenčního řízení brání dosud aktivní spory. S ohledem na tuto skutečnost nelze ani odhadnout výši uspokojení pro nezajištěné věřitele. Není totiž najisto sestaven okruh přihlášených nezajištěných věřitelů,“ podotkla Cihelková.

Malých věřitelů je přitom přes 1400. Jsou to ti, kteří do insolvenčního řízení započatého na podzim roku 2012 přihlásili pohledávky kolem šesti miliard. Řada z těchto pohledávek ale byla podmíněná a vázaná na pohledávky jiných věřitelů.