Kontrola potravin v Polsku se musí zlepšit, žádá česká komora

Ilustrační foto, vepřové maso

Ilustrační foto, vepřové maso Zdroj: Podhora Marek

Polsko by mělo zlepšit dozor nad potravinami, jeho dozorové orgány nefungují, tak jak by měly, tvrdí Potravinářská komora ČR. Odvolává se přitom mimo jiné na výsledky nedávných auditů Evropské komise i nedořešené aféry z předchozích let. Polská strana přitom v pondělí uvedla, že považuje nedávný spor s Českou republikou okolo údajně příliš přísných českých kontrol potravin dovážených z Polska za uzavřený.

„Agrární a Potravinářská komora ČR vítá včerejší ukončení polsko-českého sporu o diskriminaci polských potravin na českém trhu,“ uvedla mluvčí obou komor Dana Večeřová. Potravináři se však nicméně obávají, že vzhledem k situaci na evropském potravinovém trhu v důsledku ruských sankcí může dojít k opakování podobných sporů.

„České dozorové orgány, tedy Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce, patří dlouhodobě k nejlépe fungujícím inspekčním orgánům v celé Evropě,“ sdělila Večeřová, podle které obě dozorové organizace každoročně procházejí audity Potravinového a veterinárního úřadu Evropské komise (FVO).

Polsko ignorovalo i výtky z Bruselu

Naopak u polských inspekčních orgánů audit z loňského listopadu a prosince například u kontroly mléka a mléčných produktů vykazuje podle českých potravinářů takovou míru závažnosti, že kontrolu a dosledovatelnost čerstvého mléka označil za slabou. „Navíc je konstatováno, že přes opakovaná upozornění ze strany kontrolního orgánu (FVO) nebyla polskou stranou učiněná žádná nápravná opatření,“ řekla Večeřová.

Mluvčí zároveň připomněla i aféru z roku 2012 s technickou solí kterou používala v průběhu několika let řada polských výrobců potravin, aniž by na to polské dozorové orgány přišly. „A navíc, dodnes, ani po opakované urgenci české strany neposkytlo Polsko seznam podniků, ani výrobků, do kterých byla technická sůl přidávána,“ podotkla.

Češi poukazují na závažné chyby

Míra závažnosti pochybení u polských výrobků je podle českých potravinářů poměrně vysoká. Připomněli dále užití chemikálií v potravinách, zpracování uhynulých zvířat, falšované kakao či marmelády. „Je tedy zřejmé, že místo napadání českých dozorových orgánů a systému jejich práce, díky které se nedostávají na náš trh výrobky nebezpečné, nejakostní a falšované, by polská strana měla učinit nápravná opatření v oblasti svých dozorových orgánů,“ uzavřela Večeřová.

Polský ministr zemědělství Marek Sawicki před týdnem odstartoval spor, když v polských médiích hovořil o kontrolách potravin. Pobouřilo jej nařízení, které mělo údajně požadovat bedlivější kontroly potravin z Polska než z dalších zemí. Česká strana možnou diskriminaci polských producentů od počátku popírala.

Český ministr zemědělství Marián Jurečka poté minulou středu Sawickému poslal podklady dokládající to, že inspekční orgány neprověřovaly polské potraviny více než dovoz z jiných zemí. Sawicki si v pondělí vysvětlil s Jurečkou během jednání ministrů zemědělství unijní osmadvacítky v Bruselu. Polský ministr po schůzce uvedl, že se na evropskou komisi obracet nebude, a že evropské právo a pravidla jednotného trhu by měla být základem, jak řešit podobné případné spory v budoucnosti.