Lepší podmínky pro drůbež se prý Čechům nemusí vyplatit

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Čeští drůbežáři můžou doplatit na dodržování evropské směrnice, která je donutila k výměně nevyhovujících klecí. Na včerejším jednání Rady ministrů zemědělství a rybářství Evropské unie na to upozornil ministr zemědělství Petr Bendl.

Směrnice, zakazuje od 1. ledna příštího roku chov nosnic v takzvaných neobohacených klecích, kde má drůbež méně prostoru. „Čeští chovatelé investovali značné finanční prostředky do výměny již nevyhovujících klecí za odpovídající technologie. Neučinily tak ale všechny členské státy, a proto by mohli například chovatelé v Polsku ohrozit konkurenceschopnost těch našich, protože budou moci nabízet levnější vejce,“ uvedl Bendl.

Česko proto požaduje po Evropské komisi, aby nejen vyzývala k dodržení směrnice, ale také sankcionovala ty členské státy, které směrnici nedodrží. Komise má podle Bendla podobný pohled na věc jako Česko, jen s rozdílem, že je méně otevřená k přísnějšímu vymáhání daných podmínek. „Je potřeba chránit ty, kteří dodržují pravidla, a pokud nenajde Komise vhodné řešení, bude je hledat Česko,“ uzavřel Bendl.