Lesníci loni kvůli kůrovci vytěžili nejvíce dřeva za posledních pět let

Těžba dřeva

Těžba dřeva Zdroj: ctk

Těžba dřeva v loňském roce loni dosáhla 16,2 milionu kubických metrů. To je nejen meziroční nárůst o pět procent, ale i nejvíce za posledních pět let. Výsledek je dán těžbou dřeva z jehličnatých stromů, která se na celkovém objemu podílí téměř 90 procenty, a nutností zpracovat kalamitní dřevo.

Loni se tak vytěžilo 14,4 milionu metrů krychlových zejména smrku, meziročně o sedm procent více. Těžba dřeva z listnatých stromů sice klesla o desetinu na 1,8 milionu kubíků, ale celkový nárůst to nezabrzdilo.

„Z důvodu příznivého vývoje cen prakticky u všech sortimentů surového dříví, ale také nutnosti likvidovat kůrovcovou kalamitu se většina vlastníků lesů - nebo správců a nájemců - rozhodla k meziročnímu zvýšení výše těžeb a následných dodávek surového dříví,“ řekla deníku E15 mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Výši těžby ovlivnila podle ministerstva vysoká poptávka, zejména po jehličnaté kulatině a vláknině v tuzemsku a v sousedním Rakousku a Německu. Vývoz surového dřeva a nikoliv hotových výrobků s přidanou hodnotou je ale často kritizován jako nevýhodný a rezort i dřevozpracující firmy již léta přemýšlejí, jak to změnit.

Lesů neubývá. Naopak

Na druhé straně hrál podle ministerstva roli při těžbě zhoršený zdravotní stav ve smrkových porostech po loňském extrémním horkém a suchém roce v celém středoevropském prostoru.

„Vlastníci lesů byli nuceni provádět přednostně s rozvojem kůrovce spojenou tzv. nahodilou těžbu dřeva. V lesích v ČR tak činil podíl nahodilé těžby z celkem provedené těžby dřeva přes padesát procent,“ uvedla Ježková. V minulých letech se přitom tento podíl pohyboval kolem čtvrtiny až třetiny.

„Přestože bylo za loňský rok vykázáno zvýšení celkové těžby dřeva, její hodnoty jsou nižší - jako ostatně i v dlouhodobém horizontu - než množství dřeva, které v lese přirostlo,“ podotkla mluvčí.