Less se prý snaží shodit tendr Lesů ČR, kde vyhrává

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: less.cz

Společnost Less & Forest se podle dostupných informací vyplývajících z korespondence mezi ředitelem pro ekonomiku této firmy Vladimíra Veselého a konkurenčními Lesostavbami Frýdek-Místek snaží zpochybnit část miliardového tendru Lesů ČR na pěstební a těžební práce od roku 2012.

Less & Forest, který přitom podal vítězné nabídky na 75 procentech územních jednotek, informace o korespondenci popřel, Lesostavby Frýdek-Místek na písemné dotazy deníku E15 neodpověděly a její ředitel Jan Bazgier včera telefony nezvedal. Less & Forest zaslal Lesostavbám e-mailový dopis, v němž obecně poukazuje na dumpingové nabídky některých zájemců.

„Rozdíl nabídkových cen dříví, který dosahuje hodnoty několika set korun za metr krychlový, není situací na trhu odůvodnitelný. S ohledem na výše uvedené Vás žádáme o důsledný postup v rámci zákona o veřejných zakázkách, tzn. přezkoumání cen nabízených v tendru z pohledu možného dumpingu,“ stojí v dokumentu, jenž je přílohou dopisu a jehož znění má deník E15 k dispozici.

Dokument má záhlaví Lesy ČR, kterým je zřejmě určen. Lesy ČR na zaslané dotazy týkající se dopisu neodpověděly. „V souvislosti s dalším možným postupem LČR by možná bylo nejvhodnější poslat dopis typu viz příloha. S pozdravem Vladimír Veselý,“ stojí v připojeném textu. Veselý na přímý dotaz E15 odpověděl, že o žádném psaní tohoto ani podobného obsahu neví.

Důvodem aktivity Less & Forest je zřejmě snaha firmy nepřijít o složené jistiny ve výši dvou procent z předpokládané ceny zakázky na každé ze smluvních územních jednotek. Podle expertů jde o desítky milionů korun. Firma totiž po otevření obálek s nabídkami prohlásila, že nemá kapacity na podepsání všech jednotek, v nichž podala nejvyšší nabídku.