Lesům ČR klesl v pololetí zisk o desetinu na 2,94 miliardy korun. Důvodem je levné dřevo

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Martin Pinkas

Lesům České republiky (LČR) v prvním pololetí letošního roku klesl hrubý zisk na 2,942 miliardy korun. Pokles způsobily především nižší ceny dřeva. Ve stejném období loňského roku podnik vykázal hrubý zisk 3,29 miliardy. Státní podnik zdůraznil, že výsledky jsou v souladu s finančním plánem na letošní rok. Kromě cen dřeva je do něj zakalkulován vliv církevních restitucí a odvod šesti mliard do státního ropočtu.

Státní lesy loni zvedly zisk meziročně o 203 milionů na rekordních 5,48 miliardy korun. Výsledek za první pololetí je ve srovnání s loňským rokem o zhruba deset procent nižší, což je podle mluvčího Zbyňka Boublíka v souladu s finančním plánem podniku pro rok 2013.

„Nejvýznamnější vliv na tvorbu hospodářského výsledku měly ceny dřeva na trhu, které dosahovaly nižší úrovně než v prvním pololetí roku 2012,“ informoval E15.cz Boublík. Dodal, že 92 procent výsledku je tvořeno hlavní činností podniku, tedy lesnickou činností.

Soběstačný státní podnik

Ekonomický ředitel Lesů ČR Michal Gaube, který je pověřený řízením podniku uvedl, že podnik prokazuje, že je stabilní a ekonomicky soběstačnou firmou, nezávislou na státním rozpočtu.

„Čím lepších hospodářských výsledků dosahujeme, tím více budeme moci státu odvádět z vytvořených zisků. Jen letos očekáváme nad rámec našich řádných daňových povinností další odvody v řádech miliard korun,“ uvedl Gaube.

Státní rozpočet totiž bude moci odčerpat až miliardy korun ročně ze státních podniků. Umožní to vládní novela zákona o státním podniku, kterou přijal Senát. Aktuálně se to bude týkat hlavně Lesů ČR.

Exministr zemědělství Petr Bendl (ODS) již dříve prohlásill, že Lesy ČR mají v současné době k dispozici zhruba 12 miliard korun. Ještě lepší čísla dal na stůl sám státní podnik, který ohlásil, že v květnu měl na účtech k volnému použití asi 17 miliard korun. Z nich avizoval přesun nejméně šesti miliard korun státu.

LČR již letos v únoru oznámily, že za celý letošní rok čekají pokles zisku na 3,7 miliardy korun. Pokles zdůvodnily církevními restitucemi, stagnací cen dřeva a snížením finančního majetku podniku odvodem šesti miliard korun do státního rozpočtu.

Restituce blokují desetinu lesů

Lesy ČR blokují pro církevní restituce přibližně 142 tisíc hektarů lesních pozemků. Je to asi 11 procent lesů, na kterých hospodaří.

Loňský rekordní hrubý zisk 5,48 miliardy korun zařadil LČR na osmé místo společností odvádějících státu nejvíce finančních prostředků na dani z příjmu právnických osob za rok 2012, který každoročně vyhlašuje ministerstvo financí a Generální finanční ředitelství.

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku, což představuje šestinu plochy České republiky a zhruba polovinu lesů v ČR.