Lesy ČR hlásí rekordní zisk, připisují ho změně systému prodeje dřeva

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Státní podnik Lesy ČR (LČR) v letošním prvním pololetí meziročně téměř zdvojnásobil hrubý zisk na 3,4 miliardy korun z loňských 1,77 miliardy korun. Jde o dosud nejlepší výsledek firmy. Podle vedení podniku je za zlepšením výsledků hlavně výrazný nárůst tržeb za dřevo v důsledku změny způsobu jeho prodeje.

Lesy ČR letos významně změnily obchod se dřevem. Lesnické firmy, které vyhrály tendry, dělají ve státních lesích pěstební práce a těžbu. Pokácené dřevo od podniku za vysoutěženou cenu kupují a dál je mohou zpracovávat a prodávat. Do konce roku 2010 těžařské firmy prodávaly polovinu vytěženého dřeva. Druhou polovinu dřeva prodávaly Lesy ČR.

„Díky správně nastaveným parametrům tendrů na lesnické práce pro letošní rok se nám podařilo dosáhnout výrazného nárůstu zpeněžení dřeva. Těžba dřeva přitom zůstala na srovnatelné úrovni s minulými roky. Průběžné hospodářské výsledky tak dokazují správnost zvolené koncepce hospodaření ve státních lesích,“ Uvedl generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora.

Zisk firmě narostl přesto, že Český statistický úřad (ČSÚ) dosud nevydal index cen v lesnictví pro první čtvrtletí letošního roku, přičemž právě podle indexu se má měnit cena dříví od státních lesů, uvedl Sýkora. Pokud by tak ČSÚ učinil, byl by podle vedení firmy hospodářský výsledek ještě lepší.

Pod Lesy ČR nově spadá Zemědělská vodohospodářská správa

Podnik rekordního výsledku dosáhl i navzdory růstu nákladů v důsledku transformace Zemědělské vodohospodářské správy (ZVS). Na jejím základě na začátku roku přešlo do správy LČR 14 tisíc kilometrů drobných vodních toků a bystřin. Podnik také převzal část bývalých zaměstnanců ZVS.

„Veškeré náklady na péči o svěřené vodní toky, likvidaci škod po povodních a větrných kalamitách či prevenci v boji proti kůrovci hradí státní podnik z vlastních zdrojů,“ uvedla k tomu firma.

Nyní podnik organizuje tendr na lesní práce a prodej dřeva od roku 2012. Přihlásilo se do něj 66 subjektů. Uzavření smluv s vítězi se předpokládá na konci října. Vítězové tendrů budou zajišťovat pěstební práce, dřevo budou těžit a dále jej sami i prodávat.

Plánují se investice do veřejně prospěšných projektů

Lesy ČR plánují do roku 2020 průběžně investovat také do veřejně prospěšných projektů a to nejméně 600 milionů korun. Firma bude financovat například údržbu a obnovu turistických cest, naučných stezek, odpočinkových míst studánek nebo kulturních památek. Vyplývá to z dokumentu Program 2020, který podnik představil.

Naprostá většina činností v Programu 2020 má být financována z peněz získaných podnikem z prodeje dřeva. „Lesy ČR chápou realizaci funkčních aktivit v oblasti řízených funkcí lesa jako důležitou a nedílnou součást svých činností, a proto hodlají i nadále zajišťovat veřejný zájem v lesích nad rámec stanovený lesním zákonem a zároveň v souladu s moderními evropskými a světovými trendy,“ uvedl mluvčí LČR Zbyněk Boublík.