Lesy ČR lákají menší firmy do tendrů, zvýší počet územních jednotek

Zpracování dřeva

Zpracování dřeva Zdroj: David Vagaday

Na zakázky Lesů ČR na pěstební a těžební práce by mohly ještě častěji dosáhnout i menší firmy. Státní podnik, který obhospodařuje polovinu lesů v zemi, totiž v nadcházejícím tendru na léta 2015 až 2019 za zhruba 2,2 miliardy zvýší počet smluvních územních jednotek z 18 na 33.

Již loni pro pětiletý tendr počínající letošním rokem stoupl počet jednotek zhruba o pětinu na 31. Původně při začátku pětiletých tendrů před třemi lety se soutěžilo na 117 jednotkách, nyní jich je tak zhruba o pár desítek více.

„Předběžně jsme vyhlásili lesnické tendry na rok 2015, při kterých budeme zohledňovat i sociální aspekt. Navýšíme počet smluvních územních jednotek, pro období jednoho roku budeme na třech z nich odděleně soutěžit pěstební a těžební činnost,“ uvedl nový šéf státního podniku Daniel Szórád.

„Cílem je zlepšit dostupnost veřejných zakázek pro místní malé firmy. Snažíme se také o vyvážené nastavení smluvního vztahu, a aby větší šanci na nákup dřeva měly i menší regionální firmy,“ dodal. Ostrý start tendru nastane kolem 10. července, firmy pak budou do konce září termín pro podání nabídek.

Příliš velké bankovní záruky pro malé hráče

O větší dostupnosti zakázek pro menší a střední firmy hovořil již po svém nástupu do úřadu i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Cílem je, aby se postupně zvyšoval podíl zakázek, ke kterým se dostanou malé a střední firmy. Když se nyní soutěží o územní jednotky v jejich současné velikosti, často nemají kvůli požadovaným vysokým bankovním zárukám možnost si na zakázky sáhnout. Vždy to jsou hlavně tři čtyři nejsilnější firmy,“ řekl mimo jiné Jurečka v únoru v rozhovoru pro deník E15.