Lesy ČR letos očekávají rekordní zisky, pak je utlumí restituce

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Kubelka Tomas

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) letos očekává zvýšení hrubého zisku na dosud nejvyšších 5,7 miliardy korun. V dalších pěti letech podnik čeká postupné snížení zisku až na úroveň 3,8 miliardy korun. Vliv na to budou mít podle ředitele Daniela Szóráda mimo jiné církevní restituce.

LČR patří asi polovina lesů v zemi, po navrácení majetku církvím klesne roční těžba dřeva podniku asi o půl milionu metrů krychlových na zhruba 7,5 milionu metrů krychlových. Ze 140 000 hektarů lesů zahrnutých do restitucí by Lesy ČR měly mít do konce letošního roku připraveno k vydání církvím více než polovinu (80 000 hektarů).

To bude mít vliv i na tržby, které by měly klesnout z letos očekávaných 12,3 miliardy korun na úroveň 10,5 miliardy korun v roce 2019. Na tvorbu zisku bude mít vliv také měnící se ceny dřeva.

Lesy ČR se zapojí do oblasti veřejně prospěšných prací

Podnik také hodlá vytvářet pracovní místa v oblasti veřejně prospěšných prací, což bude mít podle Szóráda negativní dopad do zisku ve výši až 300 milionů korun ročně.

Postupně by podnik mohl dát práci až několika stovkám lidí. Firma se chce podle Szóráda zabývat i neutěšenou situací lesních dělníků. „Pracovní podmínky v lese jsou někde za hranou nebo na hraně reality, a to je něco, co bychom v budoucnu chtěli řešit,“ řekl.

Lesy ČR jsou podle Szóráda, který podnik vede od poloviny dubna, připravené vydělané peníze odvádět státu. „Byli bychom jen rádi, aby nám byla zachována přiměřená finanční rezerva,“ řekl.

Investice přesáhnou miliardu ročně
Na investice hodlají Lesy ČR v následujících pěti letech dávat zhruba 1,2 miliardy korun ročně, především půjde o různé stavební zakázky. Do oprav a údržby majetku by mělo ročně jít dalších zhruba 800 milionů korun. Na různé veřejně prospěšné projekty v rámci Programu 2020 chtějí Lesy ČR ročně dávat kolem 80 milionů korun.

Doplnil, že podnik hodlá nadále podnikat bez externích zdrojů a rezerva na jeho rozvoj, obnovu a provoz by měla být v minimální výši asi čtyř miliard korun. Loni Lesy ČR vůbec poprvé převedly do státního rozpočtu peníze, bylo to šest miliard korun.

Stávající obchodní model Lesy ČR nijak zásadně měnit nehodlají.

Koncepce strategického rozvoje podniku na příštích pět let nyní podle Szóráda půjde k projednání dozorčí radě LČR a zhruba na přelomu roku by měla být předložena k projednání vládě.