Lesy ČR pokácely více dřeva, zisk stoupl o tři procenta

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Martin Pinkas

Lesy ČR se koncentrují na svou hlavní činnost a vyplácí se jim to. Čtvrtletní zisk státního podniku stoupl o tři procenta na 2,15 miliardy korun, a to díky zvýšené těžbě dřeva.

Těžba se za první tři měsíce roku zvýšila o zhruba 250 tisíc metrů krychlových dřeva na 1,9 milionu metrů. Hlavní činnost se na hospodářském výsledku podílela 94 procenty, což je o dva procentní body více než ve stejném období loni.

Podnik letos plánuje investice 4,58 miliardy korun, což je o 1,1 miliardy více než loni. Z toho 1,9 miliardy půjde na pěstební činnost a 1,7 miliardy na stavební investice. Na opravy vodních toků a lesních cest vyčlenil 915 milionů korun.

Lesy ČR v současnosti připravují zadávací řízení na provádění lesnických činností s prodejem dříví „při pni“ v příštím roce. Zakázku vypíšou zřejmě koncem května. Počet smluvních územních jednotek se zvýší o pětinu na 31 a zároveň vzroste podíl prodeje v takzvaných aukcích na stojato, tedy vzrostlých stromů z 20 na 25 procent. Smluvní partner zároveň nebude muset nabízet dříví na komoditní burze. Tím se zvýší šance na účast menším lesnickým firmám.

Od června budou Lesy ČR zveřejňovat na internetu smlouvy na veřejné zakázky, u kterých objem celkového plnění převýší 300 tisíc korun.

Lesy ČR obhospodařují 1,3 milionu hektarů lesního majetku, což představuje šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů, a pečují o 39 tisíc km vodních toků. Loňské výsledky podnik zveřejní v červnu. Podle ekonomického ředitele pověřeného řízením podniku Michala Gaubeho byly mírně vyšší než v roce 2011.