Lesy ČR s novou strategií: Na posty čtyř šéfů vypsaly tendr

generální ředitel Lesů ČR Daniel Szorád

generální ředitel Lesů ČR Daniel Szorád Zdroj: ctk

Nový generální ředitel státního podniku Lesy České republiky (LČR) Daniel Szórád zvolil na rozdíl od svých předchůdců jinou personální strategii. Čtyři odborné ředitele vybere ve výběrových řízeních, což nebývalo zvykem. Podnik dnes vyhlásil tendry na ekonomického, výrobně - technického, správního a obchodního ředitele.

Zájemci o místo ve vrcholovém managementu podniku, který spravuje polovinu lesů v zemi, se mohou přihlásit do 29. dubna.

V minulosti si šéfové LČR svůj tým sestavovali bez otevřených výběrových řízení. Szórád, kterého do čela LČR jmenoval ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) v pondělí, označil vytvoření týmu nejbližších spolupracovníků za jednu ze svých nynějších priorit.

„Do výběrových řízení se mohou hlásit kvalifikovaní lidé z praxe, a to včetně zaměstnanců podniku ze všech organizačních úrovní. Nevylučuji ani další spolupráci s některými ze současných ředitelů odborných úseků podniku v případě, že ve výběrovém řízení potvrdí předpoklady pro další vzájemnou spolupráci,“ uvedl Szórád.

Funkci ekonomického ředitele dosud zastává Michal Gaube, který byl od prosince 2012, po rezignaci generálního ředitele Svatopluka Sýkory, pověřen řízením celého podniku. Ředitelem lesního a vodního hospodářství je Pavel Indra, správní ředitelem je Jiří Červenka a výrobním ředitelem Zdeněk Sýkora.

Vysokoškoláci s praxí

Uchazeči o pozice ředitelů odborných úseků LČR by měli mít například ukončené vysokoškolské vzdělání příslušného směru, nejméně pětiletou praxi v oboru, z toho minimálně tříletou praxi ve vedoucích funkcích.

Szórád do státní firmy přišel z pozice manažera polské pobočky švédského nábytkářského impéria IKEA, dříve působil také jako obchodní ředitel lesnické firmy CE WOOD. Ministr Jurečka uvedl, že očekává, že Lesy ČR budou pod jeho vedením fungovat transparentně a budou plnit funkci řádného hospodáře.

Lesy ČR měly loni hrubý zisk 5,1 miliardy korun po předloňských rekordních 5,48 miliardy korun. Zaměstnávají přes tři tisíce lidí. Těžbu, zalesňování a prodej dřeva zadávají v soutěžích soukromým firmám.

Hospodaření Lesů ČRHospodaření Lesů ČR | Lesy CR*odhad hrubého zisku