Lesy Hluboká koupila firma z Panamy

ilustrační foto

ilustrační foto

Lesy Hluboká nad Vltavou mají od listopadu nového majitele. Jediným vlastníkem je společnost Milroy se sídlem v Panamě. Kdo za Milroy stojí, ale není známo. „Měl jsem tam malý podíl a ten jsem prodal. Firma je prodaná od konce léta a nyní nemá nic společného s původními majiteli,“ řekl deníku E15 Miloš Balák, který do 1. listopadu zastával pozici prokuristy firmy. Podrobnosti o transakci a novém majiteli neuvedl s odkazem na dohodu s novým vlastníkem firmy.

Ani dosud ale nebylo konkrétně známo, komu Lesy Hluboká patřily. Podle obchodního rejstříku byla majitelem firma First Assets Finance se sídlem v Lucembursku. Média spekulovala o tom, že za firmou stál advokát a někdejší parlamentní asistent exministra zemědělství Jaroslava Palase Vojtěch Slówik či skupina KKCG. Nic z toho se ale nepotvrdilo.

Milroy se také stala v říjnu jediným akcionářem firmy České lesy, která je sestrou Lesů Hluboká. S oběma firmami je mimo jiné spojeno jméno vlivného politika ODS Pavla Dlouhého. Ten byl do září členem dozorčích rad obou firem.

Společnost Lesy Hluboká zároveň utlumila činnost. Propustila většinu lidí a ponechala si ani ne dvě desítky zaměstnanců. Prodala také většinu vozového parku či bažantnici v Hluboké. To deníku E15 potvrdil i ředitel firmy Václav Novák. „Je to jeden z důsledků situace v lesnictví a systému výběrových řízení ve státních lesích,“ uvedl Novák.

V minulosti byly Lesy Hluboká na zakázkách státních Lesů ČR závislé. S novým nastavením tendrů před čtyřmi lety ale firma o řadu zakázek přišla a v letech 2008 a 2009 se dostala do ztráty zhruba 40 milionů korun za rok.

Lesy Hluboká letos nezískaly v malém tendru Lesů ČR zakázku ani na jedné ze 109 územních jednotek. V pozastaveném obřím tendru Lesů ČR na rok 2012 a další léta pak firma postoupila do druhého kola jen ve třech územních jednotkách, z toho pouze jednou na druhém místě.