Lesy: Krach Less může obrat stát o stamiliony

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Lesy ČR prvně připustily, že by jim insolvenční řízení se třemi firmami největší soukromé lesnické skupiny Less mohlo způsobit stamilionové škody. Navrhly proto, aby do řízení vstoupilo i krajské státní zastupitelství.

Státní podnik měl s dceřinou Less & Forest uzavřeno 32 nyní již ukončených smluv na pěstební a těžební práce. Dosud LČR tvrdily, že případné dluhy zkrachovalého Lessu pokryjí bankovní garance, které skládá vítěz každé zakázky na dané územní jednotce.

Vstup zastupitelství je podle Lesů ČR na místě zejména ze dvou důvodů. „Postupem dlužníků a Krajského soudu v Praze v insolvenčním řízení hrozí vznik škody na majetku státu v řádech stovek milionů korun. Dosavadní průběh řízení nasvědčuje tomu, že dlužníkovi je ze strany soudu vyhovováno i v případech, kdy by tomu tak být nemělo, pročež při vedení insolvenčního řízení dochází k nežádoucím jevům,“ uvedly Lesy ČR.

Dosavadní průběh insolvenčního řízení nasvědčuje tomu, že dlužníkovi je ze strany soudu vyhovováno i v případech, kdy by tomu tak být nemělo, tvrdí Lesy ČR

Mluvčí státního podniku Zbyněk Boublík sdělil, že se firmě nelíbí především to, že většinu – čtyři ze sedmi – členů prozatímního věřitelského výboru tvoří osoby, které do něho navrhl sám dlužník, firma Less & Forest.

Soud nejprve jmenoval do výboru Raiffeisenbanku, Agrofert Holding Andreje Babiše a Lesy ČR. Posléze soud počet členů rozšířil o Českou spořitelnu, Citibank, L. E. S. CR a Lesy města Prostějova. „Většinu ve výboru mají subjekty, které dlužník preferuje. Tuto skutečnost považujeme za nežádoucí. Výbor je věřitelským orgánem, který má vykonávat určitou formu dohledu nad činností dlužníka,“ uvedl Boublík.

Složení výboru se nelíbí ani Volksbance, která se o členství s pohledávkou 143 milionů korun ucházela. „Postup soudu při jmenování členů výboru byl v několika ohledech nestandardní, ne-li přímo v rozporu s ustanoveními insolvenčního zákona,“ uvedla Volksbank ve sdělení adresovaném soudu. Firma Less nechtěla postup soudu při jmenování výboru hodnotit. „Jde o rozhodnutí soudu a nám nepřísluší jej komentovat,“ řekl deníku E15 mediální zástupce holdingu Less Karel Samec.