Lesy podepsaly v obřím tendru 52 smluv

Lesy ČR podepsaly s těžaři nové smlouvy, část tendru byla zrušena

Lesy ČR podepsaly s těžaři nové smlouvy, část tendru byla zrušena Zdroj: archiv

Lesy České republiky podepsaly dosud ve velkém, miliardovém tendru na pěstební a těžební práce na letošní rok a další léta 52 smluv z celkem 117 smluvních územních jednotek. Dalších 43 smluv je před uzavřením, uvedl generální ředitel LČR Svatopluk Sýkora.

Lesy zároveň zrušily část tendru na 19 územních jednotkách a část tendru na třech jednotkách je před zrušením; to činí dohromady asi pětinu ze všech tendrů. Minimálně na 18 jednotkách, na nichž byl tendr zrušen, podala nejlepší nabídku největší soukromá firma v oboru Less&Forest Jana Mičánka.

Less&Forest podal nejlepší nabídku na 88 jednotkách, tedy na třech čtvrtinách z nich. V současné chvíli podepsala 27 smluv, což představuje zhruba 1,5 milionu kubíků dřeva. Pět smluv podepsala Stora Enso Ždírec, čtyři Wotan Forest z Agrofert Holdingu, po třech Progles a Petra, po dvou pak Uniles, Opavská lesní, Kloboucká lesní a Kalespol Stříbro.

Firmy při účasti v soutěži skládaly jistiny ve výši dvě procenta z předpokládané ceny zakázky. Pokud z prvního, případně druhého a třetího firma odmítne uzavřít smlouvu, jistina jí propadne. „Stalo se tak v 62 případech, výše inkasovaných jistot činí 75,5 milionu korun. Zhruba 80 až 85 procent z toho připadá na Less&Forest,“ uvedl Sýkora.
Na jednotkách, v nichž byla část tendru zrušena, si Lesy ČR najmou firmu přes jednotné řízení bez uveřejnění, tedy oslovením konkrétního zájemce. Doba, po kterou bude případná smlouva platit, ale bude kratší než doba ve standardním tendru, tedy na zhruba půl roku.

Smlouvy začaly Lesy ČR podepisovat až v období Vánoc, důvodem byly námitky ze strany neúspěšných uchazečů a zkoumání tendru ze strany antimonopolního úřadu, zda by výsledkem tendru nemohl být vznik monopolního postavení někoho z účastníků tendru. Sám Mičánek a Less&Forest ale ihned po oznámení o nejlepších podaných nabídkách ze strany Lesů ČR uvedl, že nehodlá podepsat smlouvy na všech územních jednotkách, na nichž nejlepší nabídku jeho firma podala. Naopak měl Less&Forest podle dřívějšího vyjádření Mičánka v plánu podepsat jen tolik smluv, které mu zajistí stejný objem těženého dřeva jako v roce 2011, tedy zhruba dvou milionů kubíků. ÚOHS také nakonec tendr Lesů ČR posvětil.

Zpoždění tendru kritizují i dřevozpracovatelé, neboť podle nich tak vznikl na trhu nedostatek dřeva, což má za následek jeho vysoké ceny. Místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová (VV) včera v souvislosti s tendry LČR vyzvala ministra Bendla, aby Sýkoru z čela Lesů ČR odvolal. LČR kritiku některých dřevozpracovatelů odmítají, na trh prý daly začátkem letošního roku více dřeva než ve stejném období loni. „Lesy ČR neodpovídají za nedostatek. Dříví od LČR tvoří zhruba 50 procent všech dodávek v ČR. Těm, kteří se nepředzásobili, nerozumíme a nejsme za to zodpovědní,“ podotkl Sýkora.