Lesy připravují miliardový tendr

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Martin Pinkas

Státní firma Lesy České republiky vypíše tendr na prodej dřeva a lesní práce na roky 2015 až 2019. Přípravy již probíhají

Podnik Lesy České republiky (LČR) zahájil přípravu na vypsání miliardového tendru na prodej dřeva a lesní práce na léta 2015 až 2019. Podnik nyní vyzval potenciální zájemce o zaslání připomínek a námětů k chystané smluvní dokumentaci. Lesnické firmy se mohou vyjádřit do konce února. Samotné vypsání tendru Lesy ČR předběžně očekávají v prvním pololetí. Uvedl to mluvčí LČR Zbyněk Boublík. LČR patří polovina lesů v zemi, firma vykazuje roční zisky v řádu miliard korun.

Pětiletý tendr 2015+ navazuje na tendry 2014+ a 2013+, při nichž se soutěžila vždy zhruba pětina území státních lesů. Výjimkou byla soutěž celého území v tendru 2012+, kdy Lesy ČR zavedly takzvaný senátní cyklus, při němž se každý rok soutěží pětina území. Tendr je každý rok vždy rozdělen ještě na několik desítek územní jednotek, například v tendru 2014+ se soutěžilo 31 jednotek. Vítězové tendrů zajišťují pěstební práce, dřevo těží a sami jej i prodávají.

Připomínky se zohlední

Lesy ČR tvrdí, že senátní systém umožňuje každoročně reagovat na zkušenosti získané z předchozích soutěží i uzavřených smluv. „Náměty a připomínky odborné veřejnosti z připomínkového řízení ke smluvním podmínkám tendrů využijeme k tvorbě nové smlouvy na lesnické činnosti od roku 2015,“ uvedl ekonomický ředitel LČR Michal Gaube, který je zároveň pověřený řízením LČR. Loni se Lesům ČR sešlo 77 připomínek a zhruba jednu třetinu z nich podnik ve smlouvách zohlednil.

Loňský tendr 2014+ měl předpokládanou hodnotu pěstebních a těžebních prací 2,84 miliardy korun bez DPH. Nejúspěšnější firmou byla Stora Enso Wood Products Ždírec, která zvítězila na šesti jednotkách. Druhou nejúspěšnější byla firma Progles, která vyhrála na pěti jednotkách. Další v pomyslném pořadí byly Lesostavby Frýdek-Místek a Jihozápadní dřevařská, které podepsaly shodně tři smlouvy.